fbpx

Orban Mađarima osigurao pet puta jeftiniji plin do 2036., a Plenković prijeti Rusiji

Nakon što je zbog inflacije zamrznuo cijene svih vitalnih proizvoda, uspio je dogovoriti s Vladimirom Putinom isporuku plina do 2036. i to po cijeni koja je čak pet puta niža od one na svjetskom tržištu. Dogovor je pao i oko nuklearne energije. Viktor Orbán ponašao se suvereno ne pitajući ništa Bruxelles, čiji se odgovor tek očekuje. Ma]arski premijer apsolutna je suprotnost hrvatskom premijeru Plenkoviću čiji narod ekonomski propada pod nabujalom inflacijom a zbog poskupjelog plina, a pravi cjenovni šok tek se očekuje.

Samo nekoliko mjeseci prije parlamentarnih izbora u Mađarskoj, Vladimir Putin dao je Viktoru Orbanu nevjerojatan vjetar u leđa. Popis dogovora i poslova je impozantan. Od novih nabavki Sputnika V, preko plina, nuklearki, vađenja nafte pa sve do osnivanja zajedničke tvrtke koja bi “gospodarski” trebala premrežiti Balkan. Putin je u Orbanu pronašao isturenu iglu koja treba zastupati ruske interese na jugoistoku Europe.

Razgovor dvojice državnika u Kremlju trajao je punih pet sati. Ruskom predsjedniku itekako je dobro došao Viktor Orban kako bi pokazao svoju opredjeljenost suradnji i ne samo s Mađarskom, već i s Europskom unijom. Nije to bio isprazan i kurtoazan susret, već nevjerojatno dobro isplaniran i što je najvažnije konkretan, prenose ruski mediji.

Vladimir Putin izjavio je na press konferenciji povodom susreta s Viktorom Orbanom da će rusko-mađarski sporazum o opskrbi plinom do 2036. godine pružiti Mađarskoj sigurnost i dugoročnu stabilnost. Dodao je da je također važno da Mađarska kupuje plin pet puta jeftiniji od cijene na svjetskom tržištu.

S druge strane hrvatski premijer Plenković čvrsto štiti interese Bruxellesa kada je Rusija u pitanju. Oko Ukrajine prijeti Rusiji ‘odlučnim hrvatskim odgovorom’ dok s druge strane za svoje građane ne čini apsolutno ništa kako bi im ublažio inflatorni udar i povećanje cijena koje im prijeti zbog poskupljenja energenata.