fbpx

Ova vlada ne zaslužuje više ni minutu vlasti

Zanemarimo li načas ovih dana vrlo popularne fraze političke klase o stabilnoj većini, rekonstrukciji vlade, nuđenju mandata i slične laži, ostaje nam relativno neugodna istina: skandal kakav trese vlast samo u državi poput Hrvatske može proći bez izvanrednih izbora.

U ovom času Plenkovićev ministar Darko Horvat hladi se u pritvoru, a barem još dva člana najužeg tima spominju se kao mete istraga – jedan je Boris Milošević, potpredsjednik vlade, drugi čovjek izvršne vlasti ili da pribjegnemo uobičajenoj frazi, premijerova desna ruka, a svi redom njegovi su izabranici.

Horvat je u petak legao kao ministar, već u subotu bio je u zatvoru

Ni nešto širi politički kontekst ne nudi bitno vedrije tonove. Pritvoreni Horvat nadležan je za obnovu potresom pogođenih krajeva, koja dramatično kasni.

U normalnijem poretku, čovjek bi odavno bio poslan na manje zahtjevne poslove, no premijerovo dosljedno odbijanje suočavanja s realnošću, motivirano potrebom za prikrivanjem slabosti, kakvu inače, osim u vrhu hrvatske politike viđamo i u dokumentarcima o divljim mačkama, priskrbilo je Horvatu jedinstvenu životnu perspektivu – u petak je u krevet legao kao ministar, u subotu je zanoćio kao zatvorenik. Do vikenda se znalo da je nesposoban, sada se sumnja i da je korumpiran.

Miloševića je, pak, zasad zaobišla pritvorska nelagoda, a on je, pak, s vladarskim prezirom preskočio suočavanje s medijima te na niz pitanja, među kojima je najbitnije kako praktično namjerava uskladiti obaveze u vladi s udovoljavanjem istražiteljskoj znatiželji, pokušao odgovoriti objavom na Facebooku. U njoj, ukratko, veli da se bori “za prava manjina bez primisli da za sebe ili nekog priskrbi korist” što može biti točno, ali nije dovoljno.

U međuvremenu, mediji nagađaju o istrazi protiv ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića. Prema dostupnim informacijama, on je “povezan s nezakonitim zapošljavanjem u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje” koji je vodio prije nego što mu je partija osigurala mjesto u vladi.

Aladrović je, navodno, “sebi bliskim kandidatima osiguravao pitanja kako bi se pripremili za natječaje”, u godinu dana zaposlio je 68 osoba, a prema Telegramovim navodima, 2019. godine uhljebljivao je pretežno prijatelje.

Još i prije Horvatova hapšenja nizale su se afere Plenkovićeva tima

Pokušajmo, bez ozbiljnog razloga, biti potpuno dobrohotni prema vladajućima, pa zamislimo da je sve ovo što im se događa nekakva tragikomedija zabune.

Čak i s tom pretpostavkom i uz maksimalan respekt prema presumpciji nevinosti, inače prilično besmislenoj kategoriji u ovim zabačenijim dijelovima svijeta gdje se sudski procesi prenose s koljena na koljeno, vlada Andreja Plenkovića ima jednog ministra u zatvoru te barem dva sumnjiva člana.Što nisu prve afere ove vlasti.

Nekoliko dana prije nego što će Horvat iz ministarskih visina aterirati u Remetinec, mediji su objavili informaciju da je Tomislava Ćorića, ministra gospodarstva i održivog razvoja, u jednoj od uskočkih istraga ozbiljno teretio njegov bivši pomoćnik.

Slučaj Ćorića, opterećenog ozbiljnog sumnjom, načas je zasjenio neobičnu susretljivost tvrtke Državne nekretnine prema potrebama Plenkovićeva batlera Zvonimira Frka-Petešića. Državna je tvrtka sasula 417 tisuća kuna u uređivanje podruma među čijim bi zidovima trebala biti pohranjena navodno impozantna biblioteka gospodina Frka-Petešića.

Uhićenje Horvata iz fokusa maknulo ogromne affere Frka-Petešića i Banožića

Izdašna potpora Državnih nekretnina projektu zbrinjavanja Frka-Petešićevih knjiga prije nekoliko tjedana skinula je s naslovnih stranica priču o stambenom zbrinjavanju ministra obrane Marija Banožića. On je, još kao ministar državne imovine, sam sebi dao državni stan od 92 kvadrata u centru Zagreba i velikodušno ga uredio državnim parama.

Stoga aktualno zahuktavanje istraga protiv ministara valja čitati kao neku vrstu kronike najavljene smrti aktualne vlasti koja se dijelom odvija po već viđenom obrascu – istražitelji kaskaju mjesecima, pa i godinama za otkrićima preostalih neovisnih medija – a dijelom donosi dramatičnu novost: utamničen je aktualni ministar što dosad nije bila praksa. Političare se uobičajilo lišavati sa slobode tek nakon što su pali s vlasti.

S ministrom u zatvoru, potpredsjednikom i još ponekim članom vlade pod sumnjom te nizom ozbiljnih afera, ova vlada ne zaslužuje ni minutu na vlasti. U Hrvatskoj je svakako najmanje bitan moralni aspekt problema: članovi vlade, opterećeni korupcijskim sumnjama dolaze iz stranke osuđene zbog kriminala.

To nije društvo kojem se prepušta novčanik, a kamoli proračunski milijuni. Nešto bitnija je praktična strana cijele situacije – osobe pod sumnjom jednostavno nemaju vremena raditi ni manje složene poslove od vođenja vlade.

Dok traje istraga o pljački, banditi ne smiju biti u trezoru

Konačno, tu je politička dimenzija. Okrivljavanjem ministara zbog onog što su radili, pod sumnju ne dolaze samo oni, nego čitav sistem. Padom Horvata ili Miloševića ili nekog trećeg i postavljanjem na njihovo mjesto neke dosad niže rangirane osobe, neće se otkloniti kvaran i klijentelistički način dijeljenja potpora. Prevedeno u nešto slikovitije okolnosti, dok traje istraga o pljački banke, nije dobro da su banditi u trezoru.

Ukratko, sasvim neovisno o pretpostavljenim rezultatima izbora i sposobnosti opozicije, ova vlast mora otići. Što ne znači i da hoće. Barem je HDZ postigao iznimne rezultate u pomicanju granica mogućega. I barem se hrvatska opozicija dokazala kao kukavička i kalkulantska.

Vladimir Matijanić / Index.hr