fbpx

VLADA PRED REKONSTRUKCIJOM ILI SLOMOM: Samo u Hrvatskoj Plenkovićevi igrači mogu biti u prvoj ligi i godinama uz toliko faulova i dalje igrati

Velika muka za Andreja Plenkovića. Njegova se vlada doslovce raspada, tone u kriminal, nezakonitosti i pogodovanja. Kako nastaviti dalje? Je li rješenje razriješenog, uhićenog ministra graditeljstva Darka Horvata zamijeniti državnom tajnicom u ministarstvu Dunjom Magaš, koja je kako pišu mediji ionako u zadnje vrijeme bila posvećena obnovi potresom pogođenog područja, a i u Saboru je predstavila novi Zakon o obnovi? Ili će Vlada morati u sveobuhvatniju rekonstrukciju, s obzirom na potencijalna nova uhićenja ministara na dužnosti? Potpredsjendik Vlade Boris Milošević stavio je premijeru mandat na raspolaganje. Nije ponudio ostavku. A trebao je. Afera ne ide kraju, tek se zahuktava. Tko je sljedeći?

Vlada se čini sve poroznijom, i doista se ne čini tako ludom inicijativa oporbe za raspisivanjem prijevremenih izbora. U šestoj godini svoga premijerskog mandata Plenković se suočava s davno poznatom činjenicom da je HDZ vreća puna političkih buha s kojom se šef stranke više ne može nositi. Prošlo je vrijeme u kojem je trebao temeljito protresti, nije to učinio i sada je prekasno. I sam je postao buha koja nervozno ujeda što god stigne, žedna uspjeha i mirnog vladanja. Odabrao je naprosto krivi tim s kojim je odlučio igrati. Bofl koji utakmicu znade samo dogovoriti, ne i – dobiti!

U šest Plenkovićevih godina na čelu Vlade ukupno je dosad moralo otići čak 15 ministara. Nezabilježeno igdje! Nakon toliko griješnih, a uz činjenicu da premijer bira suradnike iz stranke s pravomoćnom presudom za političku korupciju, ima li uopće šanse izabrati kvalificirane, sposobne i poštene ministre koji neće kad-tad završiti na optuženičkoj klupi? Takav teret nije lako nositi. No, HDZ je Plenkovićev svjestan, dobrovoljan i nimalo slučajan izbor. Nikada se neće moći braniti tvrdnjom kako nije znao, jer stranka kojoj je stao na čelo oduvijek je producirala afere, još od privatizacijske pljačke, preko ratnih zločina i veleizdaje s prodajom kapitalnih nacionalnih resursa ( INA, rudna bogatstva, šume, vode… ), do recentnog pogodbenjačkog kokošarenja poticajima da selo zna i vidi koliko su oni moćni i što sve mogu zrihtati kad hoće. HDZ je doktorirao na stranačkoj podobnosti, na koruptivnim poslovima i nepotističkom zapošljavanju, per fin, na dijeljenju javnog novca kroz fiktivne poticaje “svojim ljudima”.

Zasad je iza brave samo ministar Darko Horvat, zadužen za prostorno uređenje, graditeljstvo i državnu imovinu. Određen mu je jednomjesečni isražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. Potpredsjendik Vlade Boris Milošević, kojega transkripti SMS poruka što ih je razmjenjivao s Horvatovom bivšom pomoćnicom Anom Mandac, opasno kompromitiraju, nije priveden. Iako se čini nespornim da je, sudeći po inkriminirajućim porukama, mimo kriterija i propisanog bodovanja, zahtijevao da se dodijele bespovratni državni poticaji početno za čak 15 preferiranih manjinskih poduzetnika, a tek na intervenciju ministra Horvata koji je to ocijenio prevelikim zalogajem, reducirao svoj zahtjev na sedam odabranih.

Uskok je, navodno, od uhićenja Miloševića ( i ministra Aladrovića, koji se sumnjiči za zapošljavanja ” po vezi ” ) odustao u “pet do dvanaest”. Rješenjem o provođenju istrage obuhvaćeno je šest osoba, uz Horvata njih još petero, ali su njih odlučili ipak ne privoditi, nego naknadno ispitati. Kako udar ne bi bio prevelik za Vladu, piše Večernji list. Navodno su odustali od istovremenog privođenja kompletne šestorke, cijeneći da bi se to moglo tumačiti kao prevelik pritisak USKOK-a na Vladu. Jer, da je pritvoren još neki od ministara i potpredsjednik Vlade to bi dovelo do pada Vlade ( ?! ). S Horvatom su požurili jer ga je “otkucala” njegova bivša pomoćnica Ana Mandac, i tu se, navodno, više nije smjelo čekati.

Zar je posao DORH-a i Uskoka da se vode oprezom zbog političkih implikacija, ili je na to, davnih dana, trebao misliti Andrej Plenković kada je sastavljao vladu od takvog HDZ-ovskog trulog materijala?

Je li se Zlata Hrvoj Šipek, nakon neviđenog autokratskog Plenkovićevog zadiranja u neovisnost pravosuđa, uplašila premijerove odmazde i odlučila usporiti dinamiku? Možda su i obavili razgovor kojeg je Plenković najavio izravno, u eteru, tijekom svoga nekontroliranog ispada kojim je popratio uhićenje ministra Horvata. Kada je DORH prozvao zbog sumnjivog tajminga uhićenja, ma kud baš u subotu ujutro, kud baš kad bi premijer trebao slaviti svoje velike uspjehe, od produženja roka za korištenje umalo propalih pet milijardi iz Europskog fonda solidarnosti do paketa mjera za zaštitu gospodarstva i građana od udara rasta cijena…?!A uza sve, veli Plenković, ni kaznena djela nisu razmjerna postupanju. Hoće reći da se radi o “samo” 2,6 milijuna kuna disktribuiranih “po babu i stričevima”, a ne’š ti novca…

To je ta logika HDZ-a, male i velike krađe, kao da sve nisu samo- krađe! Ili, jest, postupio je nezakonito, ali nije sebi taj novac stavio u džep. Kojim pravom bilo koji dužnosnik može distribuirati javni novac mimo propisanih kriterija i zakona, i zašto baš Marku, a ne Janku?! Što oni time dobivaju?

Ukratko, nikad teža situacija za premijera Plenkovića. U goroj kaši našao se dosad samo Ivo Sanader, ali tu je kašu sam skuhao, a kad se njome već obilato častio više i nije bio premijer. Naposljetku je dolijao. Plenković nije svoju kašu osobno kuhao, ali je gledao dok se kuha, pribavio namirnice i morao je osjetiti njihov kvarni vonj, morao je paziti koga je pripustio u kuhinju. A niti je pazio, niti htio priznati da je pogriješio i kad je svima bilo bjelodano da igra s krivim timom i da ga ta ekipa može samo izbaciti iz prve lige. Uostalom, samo u Hrvatskoj oni mogu biti u prvoj ligi. I uz toliko faulova i dalje igrati. I toliko godina.

Najgore je što ni igrači s klupe nisu ništa bolji. Bit će zbilja zanimljivo vidjeti s kim će Plenković nastaviti svoju priču o “velikim uspjesima” koje ometaju samo hibridni ratovi što se protiv njega i HDZ-a vode, urotnici, hajke i harange…

Davorka Blažević/TRISportal