fbpx

Vujčić na svoj osobni račun primio 511.020 kuna od mađarske središnje banke

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa protiv guvernera Borisa Vujčića neće pokrenuti postupak oko toga što je na svoj osobni račun primio 511.020 kuna od mađarske središnje banke.

Riječ je, podsjetimo, o nagradi mađarske središnje banke koji je Vujčić dobio kao “priznanje za izvanredne profesionalne uspjehe i životna postignuća pojedinaca koji na međunarodnoj razini utječu na rad središnjih banaka i na funkcioniranje međunarodnoga financijskog sustava u cjelini”. Vujčić je nagradu dobio kao guverner HNB-a.

“Sukladno čl. 15. st. 2 Zakona o sprječavanju sukoba interesa ne smatraju se darovima, u smislu ovog Zakona, uobičajeni darovi između članova obitelji, rodbine i prijatelja te državna i međunarodna priznanja, odličja i nagrade”, stoji u odgovoru Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa na Indexov upit.

“Ovakav iznos nagrade nespojiv je s obnašanjem bilo kakve dužnosti”

Naime, u zakonu zaista stoji da se priznanja ne smatraju darovima, na zakonodavac sigurno nije imao na umu da je riječ o pola milijuna kuna, smatra bivša šefica Povjerenstva Dalija Orešković.

“Sporan je iznos. Iznos je velik pa se iskrivljava i sama namjera zakona. Uostalom meni je takav iznos nagrade nespojiv s obnašanjem bilo kakve dužnosti, pa makar nagrada dolazila od međunarodne organizacije”, smatra Orešković.

Podsjetimo kako su prošle godine mediji objavili kako je Izvršni odbor Mađarske narodne banke (MNB) izabrao Borisa Vujčića, guvernera HNB-a, za dobitnika Nagrade Lamfalussy za 2021., međunarodnoga priznanja nazvanog po barunu Alexandreu Lamfalussyju, “ocu eura”.

I austrijski guverner dobio je nagradu, ali ju je – donirao

Nagradu je mađarska središnja banka ustanovila 2014. godine. Austrijski guverner Ewald Nowotny dobitnik je ove nagrade za 2015. godinu, a zanimljivo je kako je on svoju nagradu od 60 tisuća eura – donirao.

Odbijanje primanje novca od nagrade na vlastiti račun Nowotny je objasnio kako nije htio dovesti u pitanje neovisnost austrijske centralne banke. S druge strane, izborom kome će donirati poslao je snažnu poruku.

Donirao novac sveučilištu poznatom po sukobu s Orbanom

“U jeku napada mađarskog premijera Viktora Orbana na središnju banke te zemlje Nowotny je donirao novac sveučilištu u Budimpešti poznatom po svojoj podršci prodemokratskim procesima u zemlji”, pisao je World Street Journal o ovoj donaciji dodajući kako je izbor donacije bio snažna kritika Orbanovoj vladavini u Mađarskoj.

Vujčić je taj novac spremio u džep. Podsjetimo kako guvernerova trenutna plaća iznosi 48.502 kune, što je povećanje za čak 13 tisuća kuna u odnosu na kolovoz 2018. godine.

Štoviše, to je dvostruko viša plaća od one koju prima Andrej Plenković. Premijer je, naime, nedavno prijavio kako njegova plaća iznosi 23.157,53 kune.