fbpx

BOŽINOVIĆ KAŽE DA JE MINISTRICA DANAS BILA NA POLICIJI: “Prijetnja je prijetnja, nema tu nikakvih predznaka političkih, rasnih, vjerskih..”

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u srijedu je, uoči sjednice Vlade, komentirao prijetnje ministrici regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataši Tramišak, što je u novom broju objavio tjednik Nacional, a sama ministrica potvrdila Jutarnjem listu. Božinović je rekao da je danas prijavila te prijetnje.

“Ostvarila je kontakt s policijom i policija će postupati u ovom slučaju. Ne znam što je razgovarala s policijskim službenicima, ali iz onog što je javno dostupno, moguće je da se radi o djelu koje se goni po službenoj dužnosti”, rekao je novinarima ministar Božinović.

Na upite novinara o tome je li razlog zašto ministrica odmah nije prijavila prijetnje to što ne vjeruje institucijama, Božinović je odgovorio: “Tražite od mene da komentiram nešto što ne mogu znati. Policija je ta koja će se sada upoznati sa svim onim što bude iskomunicirala s ministricom.”

Na pitanje što ako joj je prijetio netko iz HDZ-a, odgovorio je: “Nemojte tako. Ukoliko je prijetnja, to je prijetnja, nema tu nikakvih predznaka političkih, rasnih, vjerskih ili bilo kakvih.”


Grmoja: ‘Skandalozno je da dobiva prijetnje, a da to ne prijavi predsjedniku Vlade i stranci’

Prijetnje ministrici Nataši Tramišak u srijedu je komentirao i saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja.

“Skandalozno je da ministrica u jednoj zemlji dobiva prijetnje, a da to ne prijavi predsjedniku Vlade i stranci, nego da s prijetnjama upozna javnost putem medija i da poručuje da će tražiti politički azil u Bruxellesu.

To znači da je u Hrvatskoj nema tko zaštititi, nevjerojatno mi je to. A u HDZ-u se očito to shvaća kao normalno. Tko su ti ljudi koji joj prijete, jesu li povezani s Plenkovićem i zašto Plenković ne želi zaštititi ministricu u Vladi?”, rekao je.


Čačić: “Lobije koje spominje, to je ozbiljno…”

Predsjednik Reformista Radimir Čačić je rekao da on osobno svom šefu nije prijavljivao ništa. “Bilo je različitih prijetnji. Jedna prijetnja je bila bombama kad je došla policija i ispraznila kuću. Pa je bio poslan član SIS-a da ću dobiti metak u čelo – tu prijetnju sam prijavio predsjedniku Vrhovnog suda, Vlade i Sabora; Tuđmanu nisam jer ga je on i poslao; jedino je Krunislav Olujić regirao koji je tad bio predsjednik VS-a. A zadnja ozbiljna prijetnja je bila ova Bašićeva kad mi je napisao da znaju nagrađivati prijatelje, a obračunati se s neprijateljima – tu prijetnju sam predao načelniku zagrebačke policije”, rekao je Čačić.

Smatra da su prijetnje ministrici Nataši Tramišak – ozbiljne. “Lobije koje spominje, to je ozbiljno… Neka se policija time pozabavi. Ne vidim potrebu da se obavijesti premijer, ja sam stvari rješavao sam. Prijava i policija pa neka rade svoj posao”, rekao je Čačić.


Karolina Vidović Krišto: ‘Dokaz ogrezlosti u korupciju i protuhrvatsku rabotu Plenkovića i njegove vlade’

“Informacija koju je jučer objavio tjednik Nacional, po kojoj je članici Vlade Republike Hrvatske, ministrici EU fondova Nataši Tramišak, izrečena prijetnja, a koju je ministrica djelomično potvrdila u tiskovini Jutarnji list, predstavlja dokaz ogrezlosti u korupciju i protuhrvatsku rabotu Plenkovića i njegove vlade”, poručuje nezavisna saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto.

Prijetnje ministrici koja pokušava djelovati po Zakonu, i to u ministarstvu koje je po europskom tužiteljstvu vodila korumpirana prethodnica Gabrijela Žalac, ističe Karolina Vidović Krišto, dokazuje da Hrvatskom ne vladaju legalna tijela, kako propisuju Ustav i Zakon, već neformalne skupine, a Plenković je, dodaje, očigledno dio tih skupina.


Bauk: ‘Postavlja se pitanje vrši li netko na nju pritisak’

Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk komentirao je: “Ako je ministrica ozbiljno shvatila prijetnje, to je trebalo prijaviti. Bilo bi dobro da ministrica objasni izjavu s političkim azilom u Bruxellesu i je li to bila šala ili je doista izložena prijetnjama. Postavlja se pitanje vrši li netko na nju pritisak”, rekao je.


‘Do mene već mjesecima dolaze neizravne prijetnje’

“Nažalost ne mogu reći da priča o prijetnjama koje dobivam, a što je objavio tjednik Nacional, nije istinita. Do mene već mjesecima dolaze neizravne prijetnje, i to sve zbog mojih poslovnih odluka na mjestu ministrice regionalnog razvoja i fondova EU. Posljednju od njih, ‘…vidim tu će biti krvi do koljena…’ prenio mi je jedan gospodin, kojeg ovom prilikom ne bih imenovala, a koji je u Ministarstvu bio u siječnju ove godine”, potvrdila je u utorak poslijepodne Jutarnjem listu ministrica Nataša Tramišak.

Potvrdila je tako priču koju je u novom broju donio tjednik Nacional o pritisku koji ministrica trpi od strane bivšeg potpredsjednika Sabora Milijana Brkića i specijalnog savjetnika premijera Plenkovića Zvonimira Savića nakon što je ograničila utjecaj tvrtke Omega Software na dodjelu sredstava EU-a, a zbog čega se osjeća ugroženo i nezaštićeno.

“Provući ćemo te kroz blato” i “Bit će krvi do koljena”. To su dvije od brojnih zlokobnih prijetnji koje su kroz proteklih nekoliko mjeseci upućene Nataši Tramišak, ministrici regionalnog razvoja i fondova EU-a. Te su prijetnje kulminirale do te mjere da je Hrvatska nakon nedavnog uhićenja prvog aktivnog ministra, onog prostornog uređenja, graditeljstva i obnove Darka Horvata, na rubu novog velikog presedana. I to zato što je moguće da će zbog opisanih pritisaka, ne reagiraju li adekvatno i pravodobno hrvatske institucije, Nataša Tramišak zatražiti – politički azil u Bruxellesu.