fbpx

ČEKA LI OVO HRVATSKU? Španjolcima ograničena kupovina ulja, Italija se sprema na redukcije struje i plina

Rat u Ukrajini iz dana u dan ima sve teže ekonomske posljedice. Kako Ukrajina proizvodi čak 80 posto suncokretovog ulja koje se potroši u Europi, mnoge zemlje očekuju kako će ova godina proći u nestašici ovog proizvoda. Znaju to i u hrvatskoj vladi koja je odlučila kupiti što više ulja koje se proizvodi u Hrvatskoj kako ne bi došlo do nestašica u ovoj godini.

Najveći španjolski trgovački lanac Mercadona obavijestio je svoje kupce da od četvrtka limitiraju prodaju suncokretova ulja, tako da će jedan kupac moći kupiti najviše tri boce od litre ulja, ili jednu bocu od pet litara ulja zbog situacije u Ukrajini, prenosi Jutarnji list. Iz Ukrajine, naime, stiže polovica svjetskog uvoza suncokretova ulja, a država je zbog ruske agresije ograničila svoj izvoz.

Italija se od idućeg tjedna, piše Corriere della sera, sprema na redukcije struje i plina. Neke svjetske znamenitosti ostat će u mraku jer se želi štedjeti na potrošnji struje u javnoj rasvjeti. Razmišlja se i tome da se za do dva stupnja spusti temperatura grijanja domova i ureda, a neke žičare u popularnim talijanskim skijalištima radit će skraćeno.

U Hrvatskoj za sada nema govora ni o redukcijama prehrambenih proizvoda, ni o ograničenjima u korištenju energenata. Podsjetimo, europarlamentarka Biljana Borzan prije nekoliko dana za N1 je progovorila o odjecima sankcije koje su zbog napada na suverenu Ukrajinu uvedene Rusiji i europskom okretanju prema obnovljivim izvorima energije.

“Potpredsjednik EK, koji je zadužen upravo za Green Deal, rekao je da će to biti krvav posao, da nas čeka jedan težak posao. U europskim medijima se može pročitati da je moguće da će Vlade davati nepopularne upute, pogotovo u zapadnoj Europi. Građani ne vole da im se kažu da se odriču nečega s čim žive desetljećima. Kod nas će možda, pogotovo starijim generacijama, biti lakše shvatiti. Par-nepar vožnje, redukcije struje i slično”, rekla je Borzan.