fbpx

Čović pisao EU, SAD-u, Plenkoviću i Milanoviću: “Ovo je opasan čin neprijateljstva”

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da je zahtjev vodeće bošnjačke SDA za ukidanjem ovlasti gornjeg parlamentarnog Doma naroda rušenje Daytonskog sporazuma i mira u zemlji te je nagovijestio da će Hrvati pokrenuti uspostavu federalne jedince ako ih se pokuša pretvoriti u nacionalnu manjinu.

U pismu upućenom vodećim dužnosnicima EU Ursuli von der Leyen, Josepu Borrellu, Charlesu Michelu, predsjedniku Zoranu Milanoviću, premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku sabora Gordanu Jandrokoviću te brojnim zapadnim diplomatima, Čović je izvijestio o propalim pregovorima koji su završili ove nedjelje, tijekom kojih je vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije uvjetovala izborne reforme ukidanjem zakonodavne uloge Doma naroda. Čović tvrdi da takvi potezi vode pretvaranju entiteta Federacije u bošnjačku državicu.

“Kao predstavnik politika koje zagovara hrvatski narod, podcrtavam kako ukidanje zakonodavnih ovlasti Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, njegovo svođenje na ulogu zaštite vitalnog nacionalnog interesa i izjednačavanje tog doma s Vijećem naroda Republike Srpske predstavlja grubo kršenje Washingtonskog sporazuma i Daytonskog mirovnog sporazuma te ozbiljno ugrožava mir u Bosni i Hercegovini”, napisao je Čović, koji je i čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH, koji okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji.

“Ovo je opasan čin neprijateljstva”

Gornji Dom naroda u Federaciji BiH je nacionalno koncipiran tako da svaki od tri naroda ima mogućnost sudjelovati u donošenju svih zakona i odluka te birati izvršna tijela vlasti. Istodobno u Republici Srpskoj Hrvati i Bošnjaci ne mogu utjecati na odluke većinskih srpskih vlasti jer je potpuno razvlašten gornji parlamentarni dom. Redefiniranjem toga parlamentarnoga doma u Federaciji BiH četiri puta brojniji Bošnjaci mogli bi posve dominirati nad Hrvatima.

U pismu zapadnim dužnosnicima Čović kaže da takav zahtjev predstavlja “opasni čin neprijateljstva prema hrvatskom konstitutivnom narodu, koji se želi svesti na status nacionalne manjine”.

Podsjetio je i na zaključke nedavnog izvanrednog zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH kojim je najavljeno da će Hrvati pokrenuti zahtjev za teritorijalni preustroj BiH ako se nastavi s obespravljivanjem ovoga naroda.