fbpx

FARNKO VIDOVIĆ: “Ovo je ozbiljan sigurnosni problem u sustavu NATO-a”

“Po svemu što vidim radi se o izoliranom, ali ozbiljnom incidentu. Taj dron je preletio Rumunjsku i Mađarsku da bi na kraju pao na Zagreb, glavni grad države koja je članica NATO-a. Samo srećom nije pogodio neku zgradu, a o studentskom domu ne želim ni razmišljati. Njegov prelet i pad otvorio je niz pitanja. Mislim da tu nisu zakazale hrvatske službe, nego je zakazao sustav NATO-a”, kazao je za nacional.hr predsjednik saborskog Odbora za obranu i član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Franko Vidović.

Ovo otvara ozbiljan sigurnosni problem na nivou NATO-a

Sustav NATO-a je građen tako da se sve kontrolira iz jednog centra. Svi podaci s radara idu u taj centar i iz njega se daju uzbune. Prema tome ovo je ozbiljan problem, ali je on u prvom redu vezan uz NATO. Smatram da NATO ima dobro razvijene sve sustave protuzračne obrane, ali se ovdje radi o propustu unutar tog sustava. Zašto je došlo do tog propusta to tek trebaju pokazati istrage. Ljudi unutar NATO-a su se itekako pokrenuli po tom pitanju. Nije tu u pitanju samo Hrvatska, taj je dron jednako tako mogao pasti i u Rumunjskoj i Mađarskoj. NATO ima sve što mu treba, samo je pitanje kakva je organizacija – da li je došlo do propusta u ljudskom faktoru ili je riječ o tehničkom propustu. Ali vjerujem da se radi o propustu.

Ne smatram da bi netko oborio izviđački, odnosno špijunski dron te time poslao nekakvu poruku

Da je, hipotetski gledano, potrebna takva situacija onda bi valjda oborili borbeni dron ili čak izvršili djelovanje s borbenim dronom. To su dronovi starije proizvodnje koji se programiraju na tlu i koji koriste GPS da bi otišli na zadanu lokaciju, a po svemu što sam vidio na njima nije moguće mijenjati rutu. Može biti vrlo lako da se dogodilo ono o čemu je govorio bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Josip Štimac, da je netko u Ukrajini, tko god to bio, utipkao Jarun u Zagrebu umjesto Yarun u Žitomiru. Stoga ne vjerujem da je ovo neka poruka Hrvatskoj, ali je svakako ispalo da je ovo dobra poruka za NATO, koja je pokazala propust u cijeloj zračnoj obrani NATO-a.