fbpx

HDZ-ovac najavljuje mogući povratak vojnog roka

Otkako je 2008., za vrijeme vlade Ive Sanadera, ukinuto obavezno služenje vojnog roka, a hrvatska vojska profesionalizirana, periodično se u javnosti pojavljuju inicijative za ponovno uvođenje služenja vojske.

O tome je, primjerice, govorio i bivši ministar obrane Damir Krstičević, a temu je u javnost plasirala i Kolinda Grabar-Kitarović dok je bila predsjednica RH.

Ona je promovirala ideju tzv. kratkog vojnog roka. Bivša pomoćnica glavnog tajnika NATO-a objašnjavala je tada kako bi obvezni boravak u vojsci mogao biti plaćen, i to po sličnom principu kao stručno osposobljavanje. Ministarstvo obrane reagiralo je na takve najave tvrdeći kako nemaju dovoljno financijskih sredstava, a ni potrebna sredstva u smislu opremljenosti devastiranih vojarni koje su ostale u sastavu MORH-a.

U Hrvatskoj se svake godine netko sjeti povratka vojnog roka

No, kasnije je i Krstičević koketirao s idejom vojnog roka, da bi od nje odustao.

“Klasičan vojni rok, ni tada ni danas, nismo imali namjeru uvesti. Mislim da je on za današnje vrijeme, 2017. godinu, nepotreban. Želimo sustav, razmatramo temeljno vojno osposobljavanje, koje bi bilo do mjesec dana”, objašnjavao je tadašnji ministar obrane.

Procjenjuje se da bi trebalo dodatnih 500 milijuna kuna proračunu MORH-a za sređivanje vojnih objekata u kojima bi se služio vojni rok i dodatna zapošljavanja do 2000 instruktora kako bi se vojni rok uopće mogao provoditi u praksi. Pritom bi se morala pokrenuti i kampanja koja bi uvjerila mlade da, za razliku od prije, budu zainteresirani za služenje vojnog roka.

Uostalom, najmoćnija vojska na svijetu, ona američka, potpuno je profesionalna. Služenje vojnog roka ne znači da će država imati bolju vojsku.

No sada je rat u Ukrajini potencijalna nehotična PR kampanja za služenje vojnog roka.

Branko Bačić: Ponovno služenje vojnog roka je ozbiljna opcija

Nije dugo trebalo da netko iz redova vladajućeg HDZ-a ponovno vrati služenje vojnog roka u fokus javnosti.

Učinio je to potpredsjednik HDZ-a i šef Kluba zastupnika Branko Bačić, gostujući na televiziji N1.

“Mislim da se sigurnosna situacija u Europi i u svijetu mijenja. Ono što smo držali nezamislivim, rat u Europi, danas se događa. To nas upućuje na drugačija promišljanja o strateškoj sigurnosti države. Mi smo članica NATO-a i taj nas kišobran na određeni način čuva. Uz to, država bi trebala voditi računa o svojoj nacionalnoj strateškoj sigurnosti”, započeo je Bačić.

“Bilo je i ranije riječi o uvođenju obveznog vojnog roka, kratkoročnog, sedam-osam tjedana, dva-tri mjeseca, da se završi ta osnovna obuka, a kasnije oni koji imaju interesa i koji su kvalitetni, imaju viziju, plan u životu, mogu nastaviti svoj put u profesionalnoj vojsci. Tome u prilog ide i činjenica da do prije par godina uopće nismo ni razmišljali o uspostavi HRZ-a, a sad vidimo koliko nam znači nabavka Rafalea i nabavka Bradleyja. Vrlo važno je i razmještanje HV-a od Ploča, Sinja, Pule, Varaždina…”, nastavio je.

Hoće li vlada razmišljati o povratku vojnog roka, pitala ga je novinarka N1.

“Mislim da je to jedna od ozbiljnih opcija o daljnjem statusu u smislu izgradnje vlastite vojske. Raspravljat ćemo o tome, već smo razgovarali unutar HDZ-a s potpredsjednikom Medvedom. To je opcija o kojoj treba razgovarati”, kazao je Bačić.

Zlatko Hasanbegović: Naš načelni stav je da trebamo vratiti služenje vojnog roka

Uvođenje vojnog roka je prethodno predložio Domovinski pokret.

To je u izjavi za portal Index naglasio njihov saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović.

“DP je inicirao tu temu”, istaknuo je Hasanbegović. “To je naš načelni stav. O modalitetima treba provesti ozbiljnu raspravu”, rekao je.

“Svjedoci smo dramatičnih sigurnosnih događanja koja ugrožavaju ne samo sigurnost Europe nego prijete da prerastu i u treći svjetski rat s katastrofalnim posljedicama”, istaknuo je jučer u priopćenju Domovinski pokret čiji je Odbor za nacionalnu sigurnost i obranu razmatrao situaciju u Hrvatskoj i Europi te zaključio da Hrvatska nije pripremljena za takve ugroze.

Stoga će DP u saboru inicirati žurnu proceduru za uvođenje vojne obuke te ustrojavanje hrvatske nacionalne garde koja bi pokrivala hrvatski teritorij, sukladno sigurnosnim događanjima u državama Europske unije, poručili su iz ove stranke.

Fred Matić: Povratak vojnog roka nema smisla

“Teško je ponovno uspostaviti takav sustav. To je aktualno zbog trenutne situacije”, kaže Matić. “Ne bi bilo zgorega da ljudi znaju osnove, ali vraćanje u vojarne i gubitak godinu dana života se nikako ne trebaju vratiti”, kaže bivši ministar branitelja i vukovarski heroj Predrag Fred Matić.

Matić je više zagovornik da se u srednje škole uvede program obrane i zaštite, koji bi ljude učio nekim osnovama, ne nužno rukovanju oružjem, ali kako se ponašati u hitnim situacijama, kako se zaštititi itd.

“Par sati u godini. To bi se trebalo tretirati kao tehnička stvar koju svaki građanin treba znati”, izjavio je Matić za portal Index.