fbpx

HOĆE LI SANKCIJE RUSIJI POGODITI I ZAPAD? “Brinem zbog onoga što ne vidim, ne možemo biti sigurni”

Glavna ekonomistica Svjetske banke, Carmen Reinhart, u četvrtak je upozorila da su Rusija i njezin saveznik Bjelorusija jako blizu trenutku kada više neće moći plaćati svoje dugove, piše Guardian.

Rusiji slijedeće srijede na naplatu dolazi 117 milijuna dolara dugova denominiranih u američkim dolarima. Iako je riječ o zemlji čiji dugovi predstavljaju iznimno mali dio njezinog BDP-a i čiji financijski sustav nije toliko integriran s ostatkom svijeta, neki analitičari upozoravaju da bi se svjetsko gospodarstvo moglo suočiti s nepredviđenim posljedicama ako Rusija odbije ili ne bude mogla servisirati svoje dugove.

Naime, Rusija 16. ožujka mora platiti dva kupona ili redovne kamate. Ako do tada ne plati svoja dugovanja, ima još 30 dana odgode.

Ovo nije prvi put da ta zemlja neće platiti dugove. Prvi put je to bilo 1917. godine, u jeku Prvog svjetskog rata i revolucije, a drugi put 1998. godine, kada se njezino gospodarstvo urušilo nakon raspada SSSR-a.

Tada je tzv. kriza rublje nanijela ozbiljnu štetu susjednim gospodarstvima i izazvala šokove u globalnom financijskom sustavu, uključujući ogromne gubitke za američki hedge fond Long-Term Capital Management.

Rusija je posljednjih godina ojačala svoj financijski položaj kao odgovor na zapadne sankcije uvedene nakon aneksije Krima 2014. godine, a vlada je ostvarila proračunske viškove i smanjila svoje oslanjanje na američki dolar.

Rusija dužna relativno mali novac

Prema Institutu za međunarodne financije (IIF), ruske vanjske obveze – svota koju vlada, poduzeća i kućanstva duguju vjerovnicima – pala je sa oko 733 milijarde dolara u 2014. na oko 480 milijardi dolara. Od toga, 135 milijardi dolara treba biti isplaćeno vjerovnicima u roku od jedne godine.

Međutim, iznos koji duguje sama država je relativno mali. Država ima oko 40 milijardi dolara u obveznicama u stranoj valuti denominiranih u dolarima i eurima – malo u usporedbi s veličinom njezinog gospodarstva i s nekoliko usporedivih zemalja. Inozemni ulagači također drže 28 milijardi dolara ruskog duga denominiranog u rubljama.

Međutim, problemi su veći za ruska poduzeća, koja imaju nešto manje od 100 milijardi dolara u neplaćenim međunarodnim obveznicama.

Ulagači u ruski dug uključuju hedge fondove, koji preferiraju rizične oklade, i velike globalne upravitelje imovinom. Prema Financial Timesu, američki upravitelj fonda Pimco, jedan od najvećih svjetskih ulagača na tržištu obveznica, prikupio je poziciju od 1,5 milijardi dolara u ruskom državnom dugu.

Zapadne sankcije ruskoj središnjoj banci i najvećim zajmodavcima u zemlji uzrokuju poremećaj u financijskim transakcijama. Moskva je također uvela kontrolu kapitala kao odgovor, uključujući obustavu prijenosa plaćanja kupona na državni dug stranim ulagačima.

Rusko ministarstvo financija priopćilo je da će servisirati i platiti državne dugove u cijelosti i na vrijeme. Međutim, Putin je rekao da ruski subjekti mogu plaćati svoje dugove u stranoj valuti u rubljama po tečajevima koje je odredila ruska središnja banka stanovnicima “zemalja koje sudjeluju u neprijateljskim aktivnostima”.

Iako bi Rusija imala dovoljno strane valute da pokrije otplatu duga, nakon što je prikupila 630 milijardi dolara u rezervama, SAD, UK i EU zamrzavanjem imovine svoje središnje banke učinile su veliki dio te svote nedostupnim.

Agencija za ocjenu Fitch snizila je ocjenu državnog duga Rusije na drugu najnižu razinu ranije ovog tjedna, rekavši da je neispunjavanje obveza vjerojatno.

Posljedice sankcija

Neispunjeni dugovi otežavaju i poskupljuju zaduživanje u budućnosti, s obzirom na štetu reputaciji. Međutim, Rusija je već izolirana na globalnoj pozornici nakon invazije Ukrajine. Zapadne vlade također su blokirale rusku državu u prikupljanju novog novca na tržištima kapitala, uključujući London i New York.

Prema IIF-u, sankcije koje povećavaju trošak financiranja vjerojatno će pogoditi financijski položaj vlade, potencijalno prisiljavajući Moskvu da smanji potrošnju ili poveća poreze.

Ciljanje na ruski financijski sustav ima za cilj nanijeti ekonomsku bol unutar zemlje, iako bi moglo biti neizravnih učinaka na širi globalni bankarski sustav.

Međutim, mnogi ekonomisti, uključujući Andrewa Baileya, guvernera Engleske banke, sugerirali su da su financijske veze Rusije s ostatkom svijeta male i nisu od sistemske važnosti.

Strane banke imaju oko 121 milijardu dolara izloženosti prema Rusiji, uglavnom u Europi, prema podacima Banke međunarodnih poravnanja. IIF procjenjuje da strane banke imaju manju ulogu u zemlji, držeći samo 6,3 posto ukupne imovine.

Korporativni sektor u zemlji uglavnom se oslanja na zajmove za financiranje od državnih banaka. Strano sudjelovanje na ruskom tržištu državnog duga trenutno iznosi 20 posto ukupnog nepodmirenog duga, a politička neizvjesnost od 2014. obeshrabruje inozemne kupce.

Reinhart iz Svjetske banke rekao je Reutersu da su posljedice dosad bile ograničene, ali da se rizici još uvijek mogu pojaviti.

“Brinem zbog onoga što ne vidim”, rekla je. “Financijske institucije su dobro kapitalizirane, ali bilance su često neprozirne… Postoji pitanje neplaćanja ruskog privatnog sektora. Čovjek ne može biti samozadovoljan.”