fbpx

Hrvatske prehrambene kompanije ograničuju isporuku robe

Kako su u poslovnom tjedniku Lider saznali od nekoliko sugovornika, domaće prehrambene kompanije počele su ograničavati isporuku robe, što je izazvalo lančanu reakciju na tržištu.

Sugovornik iz maloprodajnog sektora istaknuo je za Lider da je Zvijezda ukinula kapilarnu dostavu robe, koju je sada moguće nabaviti samo u njihovom centralnom skladištu i to pod uvjetima avansnog plaćanja. Ta roba se do maloprije kupovala na odgodu. I dok Zvijezdu sugovornici opravdavaju činjenicom da se 100 posto ulja za proizvodnju uvozi iz Ukrajine, u slučaju Podravke opskrbni lanac samo je jedan od povoda jer je kompanija, kako kažu sugovornici iz turizma, ograničila gotovo sav svoj asortiman. Primjerice, hotelijerima se trenutno nudi isporuka maksimalno jedne palete robe.

Svi sugovornici koji su u ovoj situaciji željeli ostati anonimni jer su pregovori s partnerima u tijeku, nadaju se da je ovo samo privremena mjera, odnosno igra dobavljača koji za sedam do deset dana namjeravaju ponovo podići cijene i to je podatak koji smo čuli s nekoliko strana. Tako da je Vladina mjera snižavanja PDV-a propala i prije nego što je kako treba zaživjela jer će trgovci tu razliku morati prenijeti na police. Ukoliko ova situacija potraje, postoje svi argumenti za ozbiljnu zabrinutost u sektoru turizma, u kojem ljeti treba deset puta više robe nego inače. Već sada u nekim hotelima na Jadranu kasni isporuka nafte ili se ona isporučuje u upola manjim količinama od dogovorenih.

U Podravci su informaciju u redukciji robe demantirali, istaknuvši da kompanija redovno isporučuje robu prema svim svojim kupcima u kanalima retaila, Horece, industrijama i javnim institucijama prema redovnoj dosadašnjoj dinamici, uobičajenoj za ovaj dio godine. Jedine obustavljene isporuke jesu one prema Rusiji i Ukrajini, što je i javno objavljeno, rekli su u Podravci.