fbpx

INICIJATIVA DA DOM ŽUPANIJE PRIPADNE GRADU ZADRU Kalmeta i Erlić odbili potpisati, Lukić pristao pa ga HSP demantirao

Zadarski SDP-ovci pokrenuli su u utorak političku kampanju kojom od Vlade RH traže da se zgrada Doma županije umjesto Zadarskoj nadbiskupiji kao obeštećenje za oduzetu imovinu prepusti Gradu Zadru. Predsjednik GO SDP-a Daniel Radeta zatražio je od Gradskog vijeća da podrže njegov prijedlog, a predsjednik ŽO SDP-a Jure Zubčić pokrenu je peticiju među glavnim političkim akterima i saborskim zastupnicima na području Zadarske županije od kojih traži da potpisom osnaže Radetin prijedlog i tako upute nedvosmislenu poruku kabinetu Andreja Plenkovića kako su svi zadarski političari jedinstveni u stavu da Dom županije treba pripasti građanima, piše Zadarski.hr

Jure Zubčić
“Kao politički predstavnici naših sugrađana osjećamo dužnost i obvezu reagirati na najavu o darovanju Doma županije Zadarskoj nadbiskupiji jer nam je svima cilj zastupati interese građanki i građana Zadra i županije. Interes grada nam je uvijek bio i bit će zajednički nazivnik koji zastupamo unatoč političkim razlikama. Ujedinjeni u stavu kako Dom županije treba biti otvoren građanima u svojoj javnoj, po mogućnosti kulturnoj funkciji, zahtijevamo od Vlade RH da donese odluku o darovanju nekretnine Gradu Zadru. Time bi omogućili da Grad Zadar upravlja nekretninom u samom srcu gradu i sukladno tome joj odredi javnu namjenu”, kazao je Zubčić.

“Odgovornost svih nas u politici je da štitimo interese građana, a poglavito onih koji vrše izvršnu vlast. Zadarska javnost je složna da zgrada županije treba biti u kulturnoj funkciji našeg grada. Vrijeme je da pokažemo tko u politici djeluje u interesu grada i građana. Ministarstvo je odluku već pripremilo i uputilo na usvajanje Vladi RH. Ova priča je vrlo aktivna i očekujem da svi stanu iza inicijative jer je ona u interesu Zadra! Ako je odluka upućena Vladi RH znači da se može u bilo kojem trenu naći na dnevnom redu. Svi su se u javnom prostoru izjasnili da zgrada treba imati javnu i kulturnu funkciju pa ne vidim problem da svi zajedno stanemo iza ove inicijative i pokažemo da su nam interesi Zadra iznad stranačkih interesa”, zaključuje Zubčić.

Predstavnici gotovo svih stranaka ujedinili su se u SDP-ovoj inicijativi, osim HDZ-a i HSP-a.

Božidar Kalmeta
“Ne pada mi na pamet potpisati peticiju koju predlaže predsjednik Županijskog odbora u ime SDP-a jer niti on niti predsjednik Gradskog odbora SDP-a, a niti sadašnji SDP u Zadru, nisu ti koji štite niti su štitili interese Zadra. Neka se najprije dokažu u borbi za interese Zadra, pa ćemo onda razgovarati. Da je neku inicijativu u svoje vrijeme predložio Romano Meštrović, razmislio bih. Ovako, nemam o čemu. Zašto nisu oni ili njihova stranka prethodno skupljali potpise i pisali peticije za izgradnju i razvoj luke Gaženica ili kad su državne institucije odlazile u Split ili kada je trebalo podržati razvoj ŠRC Višnjik? Oni nisu ti koji mogu pisati peticiju pod koju bismo ja i HDZ željeli staviti svoj potpis. Mi smo i dosada znali štitit interese Zadra i razvoj Zadarske županije, a u tome očekujemo i konstruktivan doprinos SDP-a”, izjavio je Božidar Kalmeta, predsjednik ŽO HDZ-a za Zadarski.hr

Šime Erlić
“Neću potpisati peticiju, smatram da je bespotrebna, kazao je predsjednik GO HDZ-a Šime Erlić dodajući kako je Vlada RH prema Zadru i županiji dosada uvijek imala izvanredan odnos, a posebice kada je u pitanju darovanje ili korištenje državne imovine u korist građana Zadra.”

Enio Meštrović
“Potpisat ću inicijativu! Kad se u medijima saznalo što će se dogoditi s Domom županije, već smo bili izjavili kako potpisujemo prijedlog profesora Pavuše Vežića da se Dom županije pretvori u Glazbenu školu, ali i profesorice Antonije Mlikote da se tu doda i gradska kavana. Taj prostor mora biti u službi građana. Ako zgrada Doma županije padne u ruke Nadbiskupije mislim da građani HDZ-u, a i Crkvi, to dugo godina neće oprostiti”, kaže Enio Meštrović

“Lakše je devi proći kroz iglene uši nego bogatašu ući u kraljevstvo nebesko. Tako se i Crkva ponaša u ovim trenucima. Ako Nadbiskupija ne razumije potrebu i smisao na koji način oplemeniti i vratiti dušu ovom gradu bar u nekom dijelu, onda ta Crkva ne zaslužuje predstavljati narod niti mu se obraćati”, poručuje Meštrović.

Ante Rubeša
– Strašno je kako ljudi iz vrha Crkve nisu svjesni da tako odbijaju vjernike od Crkve i nauka vjere. To što oni rade nema veze s onim što se uči u katoličkoj vjeri. Kako se ponašaju, to se ni dragom Bogu ne sviđa i sigurno će radi ovih stvari morati Njemu odgovarati ako već građanima neće, ističe Rubeša.

HSP kontra odluke Mate Lukića da podrži inicijativu
“HSP ne želi sudjelovati u oporbenim inicijativima čija je jedina svrha plijenjenje medijske pozornosti i skupljanje jeftinih političkih poena. Budući da prijedlog dolazi od onih koji se ni ne služe političkim instrumentima koji im stoje na raspolaganju u svrhu javnog dobra, bjelodano je da se ovdje radi, opet, o politikanstvu koje je unaprijed osuđeno na neuspijeh. To je odluka izvršnog odbora naše stranke te naši predsjednici nemaju suglasnost potpisivanja peticije. Stava smo da ta zgrada pripada građanima i borit ćemo se za isto ali zasigurno ne kroz peticiju SDP-a” stoji u izjavi izvršnog odbora HSP-a koji su u koaliciji s HDZ-om.