fbpx

IZLAZI NA SLOBODU Darko Kovačević Daruvarac izlazi, sud kaže da se – popravio

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske donio je rješenje kojim je odbio žalbu državnog odvjetnika i potvrdio prvostupanjsko rješenje Županijskog suda u Sisku, čime je pravomoćno postalo rješenje o uvjetnom otpustu Darka Kovačevića Daruvarca s izdržavanja kazne zatvora. On je, podsjetimo, osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i devet mjeseci za kaznena djela teška tjelesna ozljeda i prijetnja, a koja je počinio 2018., objavili su danas iz tog suda.

Daruvarac je prije tri godine brutalno premlatio tada 18-godišnju djevojku u zadarskom kafiću. Tukao ju je šakama i nogama gotovo pola sata. Udarao ju je nogom u glavu dok je bespomoćno ležala na podu kafića.

Visoki kazneni sud navodi i da će datum otpuštanja zatvorenika na uvjetni otpust odrediti nalogom sudac istrage u roku od tri dana od zaprimanja rješenja Visokog kaznenog suda. Daruvarac je, kako se navodi u rješenju, dužan redovito se javljati nadležnoj policijskoj postaji. Javljanje mora biti jednom mjesečno do isteka uvjetnog otpusta 9. listopada 2022. Mora se javljati i nadležnom probacijskom uredu koji će za njega izraditi pojedinačni program postupanja. Zatvorenik može promijeniti mjesto prebivališta, odnosno boravišta, samo uz suglasnost suca izvršenja županijskog suda.

U obrazloženju odluke Visoki kaznenu sud navodi da se Daruvarac – popravio.

“Visoki kazneni sud smatra da su ispunjene zakonske pretpostavke za primjenu uvjetnog otpusta. Zatvorenik je u provedbi pojedinačnog programa izvršavanja kazne zatvora ocijenjen kao ‘uspješan’, tijek izdržavanja kazne je bio uredan. Priznao je počinjenje kaznenih djela, prihvatio je izrečenu kaznu te osvijestio štetnost vlastitog postupanja. Izražava svoju kritičnost i spremnost promijeniti svoje ponašanje, odobrena mu je pogodnost izlaska koju je uredno koristio, a od ukupne kazne zatvora preostao mu je manji ne izdržani dio. Nema drugih kaznenih postupaka u tijeku, osiguran mu je posao. Zbog svega navedenog kaznionica je dala pozitivno mišljenje o prijedlogu za uvjetni otpust, a u izvještaju probacijskog ureda potvrđuju se okolnosti iz pozitivnog mišljenja kaznionice.

Visoki kazneni sud je zaključio da je pravilan zaključak prvostupanjskog suda da je dosadašnje izdržavanje ove kazne zatvora očito utjecalo na zatvorenika pa se svrha kažnjavanja može postići i nadziranom slobodom u okvirima uvjetnog otpusta. Kod zatvorenika je evidentno došlo do promjena u ponašanju pa je za očekivati da na slobodi neće činiti nova kaznena djela. U suprotnome uvjetni otpust će se opozvati i ponovno odrediti nastavak izdržavanja preostale kazne zatvora”, piše u obrazloženju.