fbpx

LOVRINOVIĆ: ‘Ovakav kapitalizam je neodrživ. Zakonito proizvodi krize svih vrsta da bi opstao’

Prof. ekonomije Ivan Lovrinović podsjetio je kako se države drugačije odnose prema bankama, kada upadnu u krizu, a drugačije prema običnim građanima.

“Kada su (2008.) fondovi i banke izgubile ogroman novac na nekretninama i dionicama središnje banke su im otkupile tisuće milijardi dolara, eura, funti… državnih obveznica i dionica. I tako su oporavile cijene vrijednosnica i spasile njihovo bogatstvo. Govorilo se da je to uvjet za spas gospodarstva i svih nas.
Novcem kojim su spašeni oni su nedavno se premjestili s tržišta nekretnina na farmaceutsko tržište, što je stimulirano Covid 19 projektom i sada na tržište energenata dižući cijene u nebo. Jer njima ne treba niti plin niti nafta, već se jednostavno papirnato klade na to hoće li cijene rasti ili padati. Oni svako tržište mogu razbucati, ali jedan dio njih prije toga pobere vrhnje a ono što je propalo ostavljaju državi, odnosno poreznim obveznicima da saniraju.

Sada je inflacija u zamahu i ceh plaćaju srednja klasa i siromašni. Zašto se sada upravo njima ne pomogne jer su silno ugroženi? Na primjer, porezom na bogatstvo.
Ovakav kapitalizam je neodrživ jer se temelji na imperijalizmu novca koji zakonito proizvodi krize svih vrsta da bi opstao.”, zaključuje Lovrinović.