fbpx

MILANOVIĆ: Kad je Hrvatska prolazila kalvariju i užas, podrške iz svijeta nije bilo

Predsjednik države Zoran Milanović je rekao da cijenu rata u Ukrajini plaćaju najslabiji i najsiromašniji te istovremeno podsjetio da nije bilo podrške iz svijeta kada je Hrvatska prolazila kroz svoju “kalvariju”.

Predsjednik države i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH sudjelovao je u Vinkovcima na obilježavanju 15. obljetnice ustrojavanja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. Obraćajući se “Slavonskim sokolovima”, predsjednik Milanović se osvrnuo na rat u Ukrajini i pritom podsjetio na Domovinski rat.

“Rat bjesni u Ukrajini, jedna velika zemlja napala je drugu manju zemlju. I kako to često biva u povijesti, slabo se uči, a cijenu plaćaju oni najslabiji i najsiromašniji”, rekao je Milanović vojnicima i ukazao na izostanak potpore iz svijeta kada je Hrvatska bila napadnuta.

“Kada je Hrvatska prolazila kroz svoju kalvariju i užas, podrške iz svijeta nije bilo osim međunarodnog priznanja koje je došlo kasno. Oružja još manje. Sve što su vaši prethodnici ostvarili, ostvarili su potpuno sami, bez ičije pomoći i uz opstrukcije”, rekao je Milanović.

“Naš put je bio težak, s greškama, krvav, ali prije svega pošten”

Istaknuo je da je Hrvatska godinama dokazivala da je “naš put bio težak, s greškama, krvav, ali prije svega pošten, pravedan, opravdan i s ciljem koji podržava ogromna većina hrvatskog naroda”

Za vojništvo i vojnički poziv je rekao da je prije svega poziv, način života kao malo profesija. Mnoge profesije su, nastavio je, način da se zaradi za život i plate računi, ali vojništvo je nešto drugo.

“Domovina, Republika Hrvatska je iznad svega toga. Tu smo da je, u slučaju da bude potrebe, zajednički branimo (…) budite uvijek svjesni da je vaš prvi i glavni zadatak obrana hrvatske domovine”, poručio je vrhovni zapovjednik vojnicima.

Podsjetio je vojnike da su ono što nam je najsvetije stekli njihovi prethodnici, od kojih su neki među njima.

“Nisu to dobili na tomboli, nitko im to nije isporučio s mašnom. To je nešto što je u Europi u proteklih 30 godina prošla rijetko koja nacija (…) u stvari niti jedna nacija osim naše”, rekao je Milanović.

Vojnicima je poručio da čuvaju i odgovaraju svojom čašću za ono što su ljudi prije njih ostavili, a mnogi, kao i stotine njihovih suboraca, danas nisu među nama.

Obraćanje vojnicima završio je pozdravom “živjeli do sljedeće obljetnice i domovini vjerni”.