fbpx

NETKO ĆE IPAK PROFITIRATI OD RATA U UKRAJINI Europska unija će od SAD-a kupovati skuplji plin

Europska unija će zbog ukrajinske krize potpisati ugovor sa Sjedinjenim Državama o opskrbi ukapljenoga zemnog plina do Europe kako bi zamijenila uvoz iz Rusije, javlja BBC.

Amerikanci bi trebali isporučiti Europi barem 15 milijardi kubičnih metara LNG-a. EU se nada smanjiti ovisnost o ruskom plinu za barem dvije trećine i poticati obnovljive izvore energije.

Taj bi potez mogao smanjiti cijene plina u Europi, kazao je belgijski premijer Alexander de Croo.

Europa naime ovisi o uvozu ruskog, norveškog i plina iz sjeverne Afrike i Azerbajdžana putem plinovoda, no posljednjih godina povećala je uvoz ukapljenog prirodnog plina (LNG), čiji udio u ukupnoj količini uvezenog plina raste – danas on čini više od 25 posto uvezenog prirodnog plina u EU.

Sada će izgleda taj postotak dodatno povećati.

Sudeći po ovim informacijama, američki predsjednik Joe Biden nije doputovao u Bruxelles samo da bi saveznicima predstavio nove sankcije protiv Rusije. Očito je došao i dogovoriti dobar biznis za svoju zemlju.

A to koliko će američki LNG plin biti jeftiniji govori i izjava hrvatskog ministra gospodarstva.

“Zahvaljujući LNG tareminalu na Krku Hrvatska neće ostati bez plina ako kriza s Rusijom eskalira. On će biti skuplji, ali će ga biti”, izjavio je nedavno Ćorić.