fbpx

NEZAPAMĆEN SKANDAL HDZ-a i SDSS-a U OBROVCU: Nagradu grada dali čovjeku koji je u ratu strojeve iz tvrtke odnio u Beograd

Luka Modrić i Đorđe Gagić su po svojim zaslugama jednako vrijedni i važni za Grad Obrovac: Luka je Nagradu Grada za posebne zasluge dobio prije osam godina, a Đorđe prošlog tjedna.

I najpoznatiji gluhonijemi nogometaš u Hrvatskoj, rođeni Obrovčanin Damir Desnica, nekadašnji reprezentativac i dobitnik olimpijske medalje, za svoje je zasluge postao laureat iste godine kada i Luka Modrić. Ako čitatelji ne znaju tko je Đorđe, koji je po zaslugama stao uz bok Modriću i Desnici, to je manja muka od činjenice da ni svi lokalni vijećnici koji su o dodjeli priznanja glasali nisu znali tko je Gagić, piše Slobodna Dalmacija.

Ako vijećnici glasaju za ili protiv dodjeljivanja Nagrade Grada na sjednici Gradskog vijeća, postavlja se pitanje kako nisu znali? Materijali za sjednicu dostavljaju se pet dana prije samog zasjedanja.

Nisu znali jer je točka o dodjeli nagrada bila samo navedena na dnevnom redu. Bez materijala, bez imena laureata. Vijećnici nisu znali ni tko je predložen sve do početka same sjednice.

Tada je Đurđica Roupec, predsjednica HDZ-ova vijećničkog kluba, pročitala obrazloženja za trojicu laureata. Tada su vijećnici prvi put čuli tko je uopće predložen. Nisu imali kad pitati ni tko je Đorđe, ni koje su mu zasluge, mogli su samo glasati protiv jer nemaju informacije.

Dakako, samo oporbeni vijećnici. Sigurna većina koju obrovačkim HDZ-ovcima drže SDSS-ovci izglasala je dobitnike, a sve je “blagoslovio” i “vječni” HDZ-ov gradonačelnik Ante Župan.

– Nismo znali imena laureata sve do sjednice. Nagradu za stvaralački rad u turizmu dobio je Đuro Župan, a nagradu za stvaralački rad u prosvjeti dobio je Željko Modrić, ravnatelj Osnovne škole “Obrovac”. Njegovo priznanje došlo je u trenutku kada naša osmoljetka broji najmanje učenika u svojoj povijesti.

Treći dobitnik je bio Đorđe Gagić, kako je obrazloženo, “za stvaralački rad na području međuljudskih i međunacionalnih odnosa”. Koji je to i kakav doprinos pojma nemam, a mislim da bih ja, koji sam duboko involviran u politički i društveni život zajednice, zasigurno morao barem čuti za nekoga tko je dobio nagradu za takvo što – kazao je oporbeni vijećnik Ivan Matić (Most).

Njegov kolega iz lokalnih političkih klupa Ive Vrkić (HSLS) zdvojan je, jer, kako je ustvrdio, Đorđa Gagića poznaje od rane mladosti, generacija su.

– Nisu nam htjeli ni fotokopirati obrazloženje nagrade Gagiću. Je li to normalno? Samo nam je pročitano, no i tu se govorilo ono pozitivno, a onda je “izbrisan” dio koji počinje barikadama devedesetih.

Svi mi poštujemo Zakon o aboliciji i tu je sve jasno, ali drugo je pitanje dodjele Nagrade Grada. Ne možete dobiti tu nagradu samo zato što ste abolirani.

Đorđe Gagić bio je na čelu tvrtke “Dalmatinski rudnici boksita”, prešao je ‘95. u Srbiju, a kad smo mi ušli u oslobođeni Obrovac, više ni jednog stroja tu nije bilo. Ako je bio direktor, imao je uvida u to. Ne razumijem zašto se i o tome ne govori – kaže Vrkić.

Pred Vojnim sudom u Splitu je u lipnju 1992. godine bilo podignuto 196 optužnica zbog kaznenih djela protiv Republike Hrvatske, što je kasnije “poravnao” Zakon o općem oprostu. Ostaje samo moralno pitanje oko dodjeljivanja nagrada za zasluge, kako je naglasio vijećnik Vrkić.

– Drago nam je da ste ušli u krug građana Grada Obrovca koji su dobili nagradu koju je prihvatila i politička i šira javnost – rekao je, pak, gradonačelnik Župan, uručujući plaketu Gagiću.

Kao što je poznato, HDZ u Vijeću nema većinu, već mu je u nizu mandata osiguravaju SDSS-ovi vijećnici iz čijih redova dolazi i dogradonačelnik Stanko Mijić (76), piše Slobodna Dalmacija.