fbpx

Plenkovićev ponos i udar sankcija na Đuru Đakovića, kompaniju u ruskom vlasništvu: Tisuću radnika strahuje da će ostati bez posla!

Nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog odbora HDZ-a premijer Plenković komentirao je situaciju u Ukrajini i njezine reperkusije koje osjećaju i hrvatski građani kroz drastično poskupljenje energenata. Osvrnuo se i na Putinov popis “neprijateljskih zemalja” koje su Rusiji uvele sankcije zbog njihove invazije na Ukrajinu. Na popisu je i Hrvatska, kao i sve ostale članice EU. A ta činjenica kod hrvatskog premijera izaziva ponos (?!)

-Ako ste na tom popisu, znači da ste dobru politiku vodili. Možemo biti ponosni na to- izjavio je premijer Plenković. Dodao je i da će Hrvatska pružiti potporu Ukrajini na europskom putu, ali je skeptičan, kaže, kad je riječ o ekspresnom ulasku Ukrajine u EU, jer ugovor o osnivanju Unije podrazumijeva određenu proceduru, koju je, uostalom, prošla i Hrvatska.

O tom, po tom, reklo bi se. Ali, ta priča kako je Hrvatska ponosna jer se nalazi na popisu ruskih neprijatelja zbog sankcija uvedenih Rusiji radi agresije na Ukrajinu, zvuči prilično neodmjereno.

Prvo, više od ponosa, građani osjećaju zebnju zbog onoga što bi sankcije mogle donijeti Hrvatskoj. Drugo, nije tu riječ ni o kakvoj specifično hrvatskoj politici na koju se Plenković ponosi, nego tek o dosljednoj primjeni paketa mjera Europske unije u cjelini, koje se kao neka vrst gospodarskog pritiska nameću Rusiji zbog agresije. A te sankcije uzimaju svoj danak i u zemljama koje su ih uvele. Pa i u Hrvatskoj. U tvrtkama koje su u ruskom vlasništvu.

Primjera radi, u Đuri Đakoviću, Termoenergetska postrojenja ( TEP ), u Slavonskom Brodu, zavladala je panika među tamošnjih oko tisuću zaposlenih radnika da bi mogli ostati bez posla i bez plaće zbog sankcija Rusiji.

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić o tome kaže:

–Đuro Đaković TEP je najeklatantniji primjer situacije koja bi mogla biti problematizirana. Ministarstvo je u kontaktu s ljudima koji vode firmu. Riječ je o firmi s respektabilnim rezultatima, koja osim vlasništva nema dodirnih točaka s Ruskom Federacijom. Što se tiče firmi koje su povezane s vlasnicima u Rusiji, a koji su na listi za sankcije, koliko znam to je jedino Đuro Đaković– tvrdi Ćorić, potpuno relativizirajući problem.

Ministar financija Zdravko Marić puno je realniji i svjesniji problema, pa u tom smislu ističe kako Đuro Đaković jest najveća komoanija, ali ne i jedina u Hrvatskoj koju sankcije pogađaju. Drugo, veli Marić, nije poanta sankcija da pogode one koji ih uvode, nego one protiv kojih se uvode, kako bi se zaustavio rat. Cilj je stoga, kaže ministar finanicja, da se sankcije poštuju, ali da se omogući normalno funkcioniranje kompanija u ruskom vlasništvu koje posluju na teritoriju EU. A TEP, osim što je u ruskom vlasništvu, nema nikakve veze s Rusijom ni u dobavi materijala, a niti izvozi u tu zemlju. Zbog toga se na razini EU pokušavaju uspostaviti kriteriji za primjenu sankcija kako ne bi bila pogođena i gospodarstva zemalja EU ovim mjerama protiv Rusije.

A premijer o tome jedino ima za reći da je – ponosan. Zbog dobre politike koju Hrvatska vodi. Kao da Hrvatska vodi neku samostalnu politiku. Kao da se ne radi o politici EU koju smo dužni tek primjenjivati. A ne pada nam na pamet je propitkivati…

Kamo sreće da se Europska unija i svijet ujedine oko mira, a ne oko rata, da pomognu i posreduju u okončanju ove katastrofe u Ukrajini koja prijeti prelijevanjem i na druge zemlje, a u nekom najcrnjem scenariju i u globalni, svjetski rat. Samo oni koji pomognu u uspostavi mira, koji zaustave ratni požar, imat će doista razloga za ponos. Sankcije, kako se čini, same po sebi neće donijeti mir.