fbpx

Po Zagrebu padaju projektili dok NATO šalje sustave protuzračne obrane u Poljsku i Slovačku!

“Sustave Patriot šaljemo u Poljsku i Slovačku”, izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za medije glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg. Zanimljivo ja kako ni jednom riječju nije spomenuo Hrvatsku na čiji je glavni grad pao projektil iz Ukrajine.

Sustav Patriot dio je protuzračne obrane, koja u Hrvatskoj očito ne funkcionira.

Upitan za konkretni slučaj pada letjelice u Zagreb, glavni tajnik NATO-a je odgovorio:

“Načelno mogu reći da povećavamo svoju nazočnost. Povećali smo broj snaga koje čuvaju zračni prostor. Uveli smo i protokol da možemo intervenirati ako to bude potrebno. Istraga traje i prema indicijama čini se da u Zagrebu nije riječ o namjernom napadu. Za sada se čini da je dron bio izviđačke prirode i nije nosio bombu. Istraga još nije završena ali to su informacije kojima raspolažemo. Dron se srušio kada mu je ponestalo goriva. Ali i ovakvi slučajevi su opasni”, rekao je Stoltenberg.

No, Patriote za Hrvatsku nije spomenuo.

Dok Poljaci i Slovaci dobivaju sustave za protuzračnu obranu, hrvatski premijer Plenković, koji se gura u prvi plan oko rata u Ukrajini, ide u u Madrid na redovni bilateralni sastanak sa španjolskim premijerom Pedrom Sanchezom, a iz Vlade poručuju kako ima u planu posjetiti i tamošnju NATO bazu gdje se prikupljaju podaci o bespilotnoj letjelici koja se u četvrtak srušila u Zagrebu. Sastat će se i s tamošnjim zapovjednikom vezano uz nadzor zračnog prometa.

Sve u svemu NATO izgleda ne mari previše za Hrvatsku.