fbpx

POVJESNIČAR PROF. JURČEVIĆ: Hrvatska je u katastofalnom stanju zbog veleizdajničkog načina upravljanja (VIDEO)

Na internet kanalu ‘Fakat Podcast’ ugledni hrvatski povjesničar Prof. Josip Jurčević odgovorio je na nekoliko pitanja, a ponajviše u ekonomskom pogledu na trenutna zbivanja u svijetu te koliko će ona imati utjecaja na Hrvatsku kao i susjedne zemlje. Koliko je Hrvatska izgubila uništenjem Agrokora te prijeti li Hrvatskoj glad.

– U ovakvoj situaciji i ovoj pandemijskoj, koja je naravno konrolirano proizvedena u velikoj mjeri, najveća prijetnja je prijetnja glađu. Uključujući čak razvijeni svijet i ta prijetnja je sve očiglednija i tu je Hrvatska potpuno kapitulirala. I opet nesretni Plenković kao čelna osoba BORG skupine, koja je iznimno strateško važnu tvrtku Agrokor, a koja je bila zatvoren sustav od proizvodnje hrane, distribucije hrane i svega, koja je jamčila barem prehrambenu suverenost i samoodrživost Hrvatske. Dakle, i to je čak izručeno i upropašteno. Pored takozvanog uvoznog lobija i svega što se događalo dok je Agrokor bio pod kontrolom hrvatskog vlasnika, bez obzira sada na način stjecanja, da ne ulazimo u to, BORG skupina je otela i opljačkala Agrokor, i izručila ga. Time je Hrvatska izgubila ono što je najvažnije i najkapitalnije, a to je prehrambena suverenost, objašnjava prof. Jurčević.

– Samo Slavonija bi mogla prehraniti 30 milijuna ljudi, a danas smo 80% ovisni o uvozu prehrambenih proizvoda, da ne govorimo kakva je to kvaliteta i sve ostalo. Hrvatska bi prema svojim mogućnostima, prirodnim bogastvima, socijalnom kapitalu, ekološkoj očuvanosti, trebala biti jedna od najrazvijenijih zemalja u Europi. Međutim, ona to nije, nažalost, zbog katastrofalnog ili veleizdajničkog načina upravljanja Hrvatskom, ne samo sada već možemo ići i u dalju povijest, navodi prof. Jurčević.

Zato Hrvatska nema svoju banku?
– Prema svjedočanstvu koje sam i ja čuo od prvog Guvernera Hrvatske banke, on je tvrdio da HNB nijednog trenutka od 90te kao ni prije 90te nije bila hrvatska Narodna banka. To govori da smo kriminalna-korupcijska država sa bankama koje su sanirane golemim hrvatskim novcima, novcima poreznih obveznika, a onda su za 5 ili 10% toga što su sanirali, prodali navodno stranim vlasnicima te da je upitno to ‘strano vlasništvo’. Puno veća, prema nizu dokumentata i svjedočanstava je činjenica da zapravo domaći pljačkaši plaćaju reket stranim bankarskim odnosno financiskim sustavima kao zaštitu da ih se ne dira zbog korupcije i sl. U prilog tome govori i činjenica da tristotinjak tisuća državnih službenika, dakle onih koje plaća javni sektor odnosno država, primaju plaću preko strane banke, navodno Zagrebačke, a ne preko Hrvatske poštanske banke. Dakle, što je jedna od ludosti na prvi pogled, kaže prof. Jurčević.

– Prema tome, Hrvatska je teško devastirana u svakom pogledu. Paradoksalno je da se to događa Hrvatskoj u vrijeme kada je ipak formalno međunarodno priznata, ali to govori dovoljno i o ovim dubinskim uzrocima, znači, strukture i interesi koji su vladali Hrvatskom, a oni su bili protuhrvatski prije 90te godine, ne samo u dvije Jugoslavnije, nego možemo ići i tamo u ranija stoljeća. Iako je Hrvatska formalno proznata, nikada u njoj nije konstituirana u punom smislu, suverena Hrvatska vlast. U gospodarskom, političkom i drugom smislu, tvrdi prof. Jurčević.

Od herojskog mentaliteta 91. dovedeni smo u stanje beznađa i rastrojenosti

– Najveće postignuće Hrvatske je što smo 1991. formalno i pravno priznati odnosno po prvi put u povijesti Hrvati su dobili pravo da odlučujemo tko će biti u našim institucijama. Druga je stvar što mi to ne znamo koristiti, što smo manipulirani, što mediji nikada nisu bili u hrvatskim rukama, nema nas previše više u Hrvatskoj, idemo prema 3,5 milijuna što je jedna četvrt Londona ili slično. Dakle, dovoljno nas je malo, što je tužno i žalosno, da bi morali znati što nam se događa, da možemo iskoristiti tu slobodu koju smo stekli i obranili u nemogućim misijama 91. godine.

– Za razliku herojskog mentaliteta koji smo imali 91. godine, danas smo tim masovnim socijalno psihološkim operacijama dovedeni u stanje beznađa, rastrojenosti. Kad gledate bilo koju socijalnu skupinu u Hrvatskoj, po 10 godina, 1991. pa 2001., 2011. pa danas 2021. odnosno 22., dramatičan pad socijalne kohezije. To je rezultat specijalnih socijalnih operacija, psiholoških, kako bi se kolonizirala Hrvatska. Cijela igra oko Hrvatske svodi se na to da se ona kolonizira u vlasničkom smislu. Sada će krenuti i lavina kada počne prodaja poljoprivrednog zemljišta i svega ostaloga potpuno otvoreno, iako je to i sada moguće putem tvrtki, gdje se ruše cijene nekretnina u Hrvatskoj.

– Za 10.000 Eura koliko košta polovni automobil srednje klase, vi možete kupiti kuću od nekoliko stotina metara kvadratnih sa štalama, kompletno imanje u zapadnoj Slavoniji, Lici i sl. Dakle to se sve ne događa slučajno, kao i iseljavanje najpotentnijih ljudi, intelektualno, proizvodno, tehnoloski iz Hrvatske kao dio svjetske igre mobilnosti. Hrvatska je tu potpuno nezaštićena, dakle ima veleizdajničke strukture na ključnim mjestima. To je najvažnije osvijestiti, ali i da imamo slobodu, još uvijek, formalno-pravnu, što je jako bitno, u našim je rukama koga ćemo dovesti na vlast., objašnjava prof. Jurčević.

Korupcijskom pljačkom nestali su ugovori prava na naftne izvore u nesvrstanim zemljama

Vezano za rezerve plina u kriznoj situaciji, prof. Jurčević navodi – Mi smo imali u domaćoj proizvodnji dovoljno plina, da ne govorimo o veleizdaji sa ‘Bijelim noćima’, naftnim poljima u Siriji. Dakle, u vrijeme Jugoslavije, INA i druge tvrtke su istraživale naftu u nesvrstanom svijetu, a nesvrstani svijet je iznimno bogat naftom, i postojali su ugovori i to je opet korupcijsko-pljačkaškom metodom nestalo, navodi prof. Jurčević.

Sve što se nama događa je dio globalnih procesa gdje se urušava dosadašnji svjetski poredak, koji je takav kakav je, daleko od idealnog. Sva društva i države uključujući i malu Sloveniju imaju mehanizme u svojim institucijama koji štite svoje interese u toj velikoj svjetskoj utakmici i zastupaju intrese svog matičnog društva. U Hrvatskoj, koji god dio dirnete izvršne i druge vlasti, intelektualne vlasti pogotovo kulturu i znanost, je veleizdaja nad veleizdajama! Ukoliko bilo što zastupate, nevezano je li to lijevo, desno, gore ili dolje, bilo koja politička boja, ako zastupate bilo koji hrvatski interes od onog konkretnog gospodarskog opipljivog do ovog sofisticiranog identitetskog, takvi projekti ne mogu proći, takvi pojedinci bivaju eliminirani i neutralizirani“, zaključuje prof. Jurčević za ‘Fakat Podcast’.