fbpx

PUTIN: ‘Rusija će od EU i drugih neprijateljskih zemalja za plin primati samo rublje’

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će za isporuke plina zemljama koje smatra “neprijateljskima” primati isključivo u rubljima. Tu je informaciju podijelio na sastanku ruske Vlade, prenosi Bloomberg, pozivajući se na ruske medije.

“Odlučio sam uvesti naplaćivanje u rubljima za naš prirodni plin kada su u pitanju takozvane neprijateljske zemlje. Prestat ćemo koristiti kompromitirane valute u takvim transferima”, izjavio je Putin, prema transkriptu objavljenom na prokremaljskom portalu.

“Istovremeno, želim naglasiti da će Rusija definitivno nastaviti isporučivati ​​prirodni plin u skladu s količinama i cijenama, utvrđenima postojećim ugovorima”, dodao je.

Središnja banka dobila rok

“Nema smisla da svoju robu isporučujemo u Europsku uniju, Sjedinjene Američke Države i primamo plaćanje u dolarima, eurima i nizu drugih valuta”, rekao je, prenosi ruski medij RIA Novosti. Ruskoj središnjoj banci Putin je naredio da u roku od tjedan dana razvije mehanizam za plaćanje u rubljima.

Njemački kancelar Olaf Scholz danas je Bundestagu ponovno govorio o tome kako je potrebno okončati energetsku ovisnost o Rusiji što prije. No, dodao je kako bi trenutni embargo na uvoz gurnuo cijelu zemlju i Europu u recesiju. “Stotine tisuća poslova bile bi ugrožene”, rekao je. “Sankcije ne bi smjele naštetiti Europi više nego ruskom vodstvu”, dodao je.

SAD je, pak, početkom ovoga mjeseca ukinuo uvoz ruske nafte i energenata. “SAD cilja glavnu arteriju ruske ekonomije”, poručio je tada američki predsjednik Joe Biden. “Idemo s ovim znajući da brojni u EU nisu u poziciji da nam se pridruže. Mi u SAD-u proizvodimo više nafte nego cijela EU pa si ovo možemo omogućiti”, pojasnio je Biden.