fbpx

RUSIJA OBUSTAVLJA ISPORUKU PLINA? Njemački operater: Sinoć je priljev bio 13,5 milijuna kWh, jutros samo 101.000

Iz njemačkog mrežnog operatera Gascade poručuju da uvijek postoje velike fluktuacije u isporuci prirodnog plina iz Rusije kroz naftovod Yamal, ali u petak ujutro dotok plina u kompresorskoj stanici Mallnow bio je praktički zaustavljen

Usprkos strahovito oštrim ekonomskim sankcijama protiv Rusije, ruski plin, prijeko potreban Europi, nastavio je teći. No, njemački Bild piše da od jutros zalihe ruskog plina uvelike variraju. Pozivajući se na njemačkog mrežnog operatera Gascade iz Kassela, koji ističe da uvijek postoje velike fluktuacije u isporuci prirodnog plina iz Rusije u Njemačku kroz naftovod Yamal, Bild piše da je u kompresorskoj stanici Mallnow u pokrajini Brandenburg, u petak zaustavljen tok plina.

“Priljev prirodnog plina iz Rusije u Njemačku preko Mallnowa jutros je bio 101,119 kWh na sat, dok je noćas bio oko 13,5 milijuna kWh”, rečeno je. Drugim riječima, u petak ujutro isporuke gotovo više i nije bilo.

Rusija rekla da će nastaviti opskrbu

Glasnogovornica Gascadea kazala je da su isporuke plina proteklih tjedana varirale iz dana u dan, ali nije htjela komentirati mogući razlog tomu. Ta tvrtka upravlja plinovodom Jagal koji je spojen na plinovod Yamal. Yamal vodi od Rusije preko Poljske do Njemačke i važna je arterija u opskrbi Europe tim energentom.

Prošloga tjedna, kada je počeo napad na Ukrajinu, Rusija je najavila da će nastaviti opskrbljivati ​​Europu prirodnim plinom, a glasnogovornik Gazproma izjavio je da je protok plina kroz Ukrajinu u “normalnom režimu”.

“Ako se kapacitet linije iscrpi, koristit će se rusko-europska linija Yamal”, dodao je.

Schröder ne želi raskinuti s Putinom

A njemački Spiegel piše kako se prijatelji i stranka SPD okreću od Gerharda Schrödera, bivšeg njemačkog kancelara, i plinskog lobista, jer ne želi raskinuti veze s Vladimirom Putinom nakon agresije na Ukrajinu.

Schröder je član upravnog vijeća Rosnjefta, prve ruske naftne kompanije, te član odbora dioničara Sjevernog toka 2, rusko-njemačkog plinovoda koji je Njemačka suspendirala nakon pokretanja ruske invazije na Ukrajinu.