fbpx

SANDALOZNA REAKCIJA NATO SAVEZA: “Pratili smo putanju objekta”

NATO se napokon oglasio o sovjetskom dronu koji se sinoć srušio u Zagrebu nakon što je gotovo sat vremena letio zračnim prostorom članica Sjevernoatlantskog saveza. Reakcija NATO-a na pad bespilotne letjelice, koja je lansirana iz ratne zone, a pala u prijestolnicu jedne zemlje članice je bila iznimno kratka.

“NATO-va integrirana zračna i raketna obrana pratila je putanju objekta koji se na kraju srušio u Zagrebu. Hrvatske vlasti su najavile da istražuju incident”, poručio je NATO, javlja dopisnik Večernjeg lista Tomislav Krasnec.

Reakcija iz NATO-a, šturo, ćelavo: “NATO’s integrated air and missile defence tracked the flight path of an object which subsequently crashed in Zagreb. The Croatian authorities have announced that they are investigating this incident.”

Nevjerojatno, izostalo je bilo kakvo objašnjenje za činjenicu da je letjelica iz smjera velikog europskog ratišta ušla u prostor koji bi trebale kontrolirati snage Saveza, koje na to uopće nisu reagirale.

‘Ozbiljan incident’

“Ovo je ozbiljan incident”, složni su bili predsjednik Milanović, premijer Plenković i MORH u ocjeni noćašnjeg događaja. Svi su poručili da je potrebno dodatno istražiti kako je moguće da je dron prošao kroz zračni porostor dvije članice Saveza, Mađarske i Rumunjske, prije nego što se srušio u glavnom gradu treće.

Stručnjaci su se usuglasili da je ovo veliki propust NATO-a.