fbpx

ŠEF NATO-a: Dani koji dolaze vjerojatno će biti gori

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da će dani koji dolaze vjerojatno biti gori budući da se očekuje da će ruske snage u rat uvesti teže naoružanje i nastaviti s napadima diljem Ukrajine.

Govoreći nakon izvanrednog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a, Stoltenberg je opisao rusku invaziju na Ukrajinu kao “najgoru vojnu agresiju u Europi desetljećima”.

“Gradovi su pod opsadom, škole su granatirane, kao i bolnice i stambene zgrade. Tu su i nepromišljene akcije oko nuklearne elektrane sinoć te brojni ubijeni ili ranjeni civili. Dani koji dolaze vjerojatno će biti gori, s više smrti, više patnje i više razaranja”, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je naglasio da NATO ne želi rat s Rusijom te da je NATO obrambeni savez. “Naš temeljni zadatak je zaštititi naših 30 nacija”, rekao je.

“Mi nismo dio ovog sukoba i imamo odgovornost osigurati da on ne eskalira i ne širi se izvan Ukrajine. To bi bilo još razornije i opasnije, uz još više ljudske patnje”, rekao je.

“Rusija u napadima na Ukrajinu koristi kazetne bombe kao i druge vrste oružja koje se prema međunarodnom pravu ne smiju koristiti”, dodao je Stoltenberg.