fbpx

ŠEF NATO-a: Šaljemo četiri nove borbene skupine u istočnu Europu

Ref NATO-a Jens Stoltenberg je na press-konferenciji uoči dolaska američkog predsjednika Joea Bidena u Bruxelles komentirao izjavu Putinova glasnogovornika, koji je odbio potpuno isključiti korištenje nuklearnog oružja kazavši da bi ga Rusija koristila samo u slučaju “egzistencijalne prijetnje”.

“Rusija mora prestati zveckati nuklearnim oružjem. Rusija mora razumjeti da se nuklearni rat nikad ne smije dogoditi, ali i da ne može pobijediti u nuklearnom ratu”, rekao je Stoltenberg na press-konferenciji.

“Kina je dala podršku Rusiji, razgovarat ćemo o njenoj ulozi”

Članice NATO-a suočavaju se s fundamentalnom promjenom u sigurnosnom okruženju, u kojem su autoritarne vlade spremne koristiti silu, rekao je Stoltenberg.

“Vjerujem da ćemo razgovarati o ulozi Kine u ovoj krizi”, dodao je.

“Kina je pružila podršku Rusiji širenjem očitih laži i dezinformacija”, ustvrdio je Stoltenberg.

Četiri nove borbene skupine NATO-a kreću za istočnu Europu

Lideri NATO-a dogovorit će slanje četiri nove borbene skupine u istočnu Europu, odnosno u Slovačku, Mađarsku, Bugarsku i Rumunjsku, potvrdio je danas Stoltenberg.

Glavni tajnik NATO-a rekao je da se radi o velikom i dugoročnom povećanju vojne prisutnosti NATO-a u regiji kojim će se udvostručiti broj postojećih borbenih skupina na istoku Europe.

Američki predsjednik Joe Biden krenuo je iz Washingtona prema Bruxellesu, gdje će sudjelovati na sastanku s liderima zemalja NATO-a kako bi raspravili odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.