fbpx

SELAK RASPUDIĆ: HDZ želi trajno izvanredno stanje da spriječi istraživanje kriminala

Sabor je danas raspravljao o dopunama Zakona o sustavu civilne zaštite predlagača Marijana Pavličeka (HS), a mostovka Marija Selak Raspudić kazala je u raspravi kako HDZ želi uspostavu trajnog izvanrednog stanja da se spriječi istraživanje kriminala i omogući nastavak pljačke.

Upitala je i kada se ukida postojeći Stožer, hoće li biti ustrojen novi i nastaviti izvanredno stanje te što nam donosi stožerokracija?

“Treba ograničiti stožere i vratiti nadzor i kontrolu nad njima”, poručila je Selak Raspudić podsjetivši kako je i Ustavni sud potvrdio da Stožer nije donosio odluke na transparentan način.

Na pragu smo nove krize zbog rata u Ukrajini i eto nas ponovno u izvanrednoj situaciji i roba za robne zalihe će se opet nabavljati bez javnog natječaja. Nitko nije nadležan, nema odgovornosti za robne zalihe, upozorila je.

Pavliček: Stožer je sve samo ne vjerodostojan

Predloženim se traži da odluke i upute Stožera civilne zaštite koje se donose radi zaštite pučanstva od zaraznih bolesti prije stupanja na snagu mora potvrditi Hrvatski sabor.

Podnositelj zakonskog prijedloga Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) istaknuo je kako je Stožer civilne zaštite političko tijelo kojeg imenuje vlada i čine ga stručnjaci raznih struka, ali nisu svi stručni što se tiče covida-19. Čak jedan član Stožera je član druge političke opcije, čestitam vam na tome, poručio je Pavliček ocijenivši kako je Stožer sve samo ne vjerodostojan.

Ustvrdio je kako su se odluke često donosile sukladno potrebama i interesima HDZ-a navodeći pri tome unutarstranačke izbore u toj stranci kao i parlamentarne koje je HDZ izbore dobio zahvaljujući izjavi da je korona pobijeđena.

Vučemilović: Idemo iz krize u krizu, iz stožera u stožer

U ime predlagatelja Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti) pozvala je na vraćanje u okvire parlamentarne demokracije. Idemo iz krize u krizu, iz stožera u stožer koji odlučuju o nama umjesto da se odlike donose u parlamentu kao u drugim zemljama. Upozorila je i na koronaprofiterstvo ustvrdivši kako su u koronakrizi neki jako dobro zaradili. Upitala je zašto brzi antigenski test na koronavirus u ljekarni košta 33 kune, ako mu je cijena manja od 10 kuna s PDV-om.

Josip Borić (HDZ) ustvrdio je kako je HDZ primjereno odgovorio na svaku nedaću i izazov. Sve smo poštivali i radili u skladu s Ustavom i zakonom te pozvao da se omogući funkcioniranje sustava. Za podneseni zakonski prijedlog rekao je kako se njime traži da sabor donosi ono što je u nadležnosti izvršne vlasti.