fbpx

SUD OSLOBODIO ZADRANE Na Facebooku pisali da je premijer pavijan i da ga ‘triba dočekati jajima’

Općinski sud u Zadru oslobodio je Mladena Ćustića i Hrvoja Vrkića, muškarce iz Zadra koji su u siječnju ove godine, povodom dolaska Andreja Plenkovića u Maslenicu, na Facebooku napisali kako premijera “triba dočekati pokvarenim jajima” te “udri munjo, pukni grome”. Zbog komentara ih je policija prekršajno prijavila, a jučer je sutkinja Ksenija Bratković donijela oslobađajuće presude. Ćustić i Vrkić su bili optuženi da su svojim komentarima narušili javni red i mir, i to vrijeđanjem i omalovažavanjem predsjednika Vlade.

Konkretno, PU zadarska ih je teretila da su 20. siječnja 2022., na Facebook stranici “Kalelarga Zadar” ispod članka kojim se najavljuje Plenkovićev dolazak u Maslenicu, objavili komentare “Triba ga dočekati pokvarenim jajima, njega i njegove poltrone, nitko toliko nije ponizi i izdao Hrvate, narcisoidni jadnik” (Ćustić) i “Udri munjo, pukni grome… zar ti pavijanu s Frkom njesi u Ukrajini” (Vrkić). Sud je, pak, zaključio kako je riječ o vrijednosnim sudovima kojima su Ćustić i Vrkić izrazili “nesporno jasan negativni sud o političkom djelovanju i ponašanju Andreja Plenkovića”.

‘Kritika smije biti uvredljiva’

Sud je zaključio da djelo nije počinjeno u blizini premijera, da on sam nije podnio prijedlog za progon okrivljenika, već da su Ćustić i Vrkić na Facebooku napisali komentare kojima nisu pozivali na nasilje. Samo su, zaključuje sud, izrazili svoje političke stavove “je li konkretan predstavnik vlasti, po njihovom subjektivnom mišljenju, pozitivna ili negativna osoba”.

Zadarski je sud zaključio da je hrvatska javnost učestalo svjedoči sličnom načinu komuniciranja i od strane visokih predstavnika državne vlasti “pa se postavlja pitanje je li takvo ponašanje dopušteno kao oblik slobodnog izražavanja političkog mišljenja, bez obzira na njegovu ozbiljnost, argumentiranost i točnost”. Sud se, pritom, priklonio recentnim odlukama Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda RH, prema kojima svaki građanin ima temeljno pravo sudjelovati u političkom životu i kritizirati sudionike u političkim procesima.

“Takva kritika smije biti i neobjektivna i uvredljiva, a predstavnici aktualne državne vlasti moraju u svojim javnim funkcijama podnositi neosnovanu i bezrazložnu kritiku kao i javno manifestirano uvredljivo ponašanje kao dozvoljeni oblik djelovanja građana u političkom opredjeljivanju, ukoliko time ozbiljno, stvarno i objektivno ne ugrožavaju druge”, zaključuje u priopćenju medijima Općinski sud u Zadru.