fbpx

Uhićeni šef carine krao ulje i sir namijenjene humanitarnim udrugama

Anđelko Bare, uhićeni predstojnik Graničnog carinskog ureda Bajakovo zbog krađe robe iz carinskog skladišta, priznao je krivnju. Telegram piše da je osumnjičen za zlouporabu položaja i ovlasti, a prema neslužbenim informacijama, i ostali osumnjičeni priznali su kazneno djelo koje im je stavljeno na teret. Uhićeni su još njegov pomoćnik i dvojica domara.

Istražitelji su zaustavili vozilo šefa carinarnice, te u njemu pronašli robu koju je otuđio iz carinskog skladišta. Radilo se o medu, maslinovom ulju i sirevima, odnosno prehrambenim proizvodima koji su oduzeti na granici, piše Telegram. Inače, te proizvode Carinska uprava daje humanitarnim udrugama. I na Bajakovu se tako radilo.

Inače, Carina zaplijenjeno ili daje humanitarnim udrugama ili uništava

Prema statistici Carinske uprave samo u prvih devet mjeseci prošle godine na graničnim prijelazima diljem Hrvatske zaplijenjeno je gotovo 12 tona mesa i mesnih prerađevina. Carinici su u tom periodu spriječili unošenje i oko 10 tona mliječnih proizvoda, kao i nešto više od četiri i pol tone masti i ulja životinjskog i biljnog podrijetla. Bilo je oduzeto i gotovo devet tona voća i povrća.

Inače, granični prijelazi opremljeni su posebnim hladnjačama u kojima se ova lako kvarljiva roba čuva. Osim onoga što se donira udrugama, dio se i uništava. Carinska uprava navodi da se godišnje uništi oko 40 tona proizvoda životinjskog podrijetla koji su nelegalnim putem ušli u Hrvatsku.

Bare suspendiran, bio je član antikoruptivnog vijeća

Telegram piše da je šef Bajakova Anđelko Bare nakon ovog uhićenja suspendiran te da je protiv njega i njegovog pomoćnika pokrenut disciplinski postupak.

“Okolnost da su se upravo rukovodeći službenici odali krajnje besprizornom postupanju koje ne može imati bilo kakvo opravdanje, ukazuje na grubu povredu svih etičkih standarda i skandaloznu koruptivnu praksu koja zaslužuje najoštriju osudu”, poručuju iz Carinske uprave, prenosi Telegram. Bare je bio i jedan od članova antikoruptivnog povjerenstva, tijela koje je osnovana pri Carinskoj upravi kako bi se osnažila borba protiv korupcije.