fbpx

VIDOVIĆ KRIŠTO: Plenković bi trebao rješavati domaće probleme, a ne gurati se da rješava sporove nuklearnih sila

Zastupnica Karolina Vidović Krišto kazala je u Saboru kako Plenkvićev politički avanturizam šteti Hrvatskoj. Ona je dodala kako je posao vlade svake države jest rješavati probleme, kako redovne ili izvanredne – kao u pitanju rata u Ukrajini, to jest, na granici Europske unije.

-Ali, Hrvatska nije pozvana rješavati sporove u kojima sudjeluju nuklearne sile, samim tim ova točka jest dokaz da Vaša Vlada pokušava obmanuti javnost, kako bi se Hrvatska bavila navodnom ratnom ugrozom, a samo iz razloga da se ne bi bavili padom standarda, pritvorenim ministrom Horvatom i ne-pritvorenim potpredsjednikom Miloševićem.Hrvatska koja je sama prošla kalvariju rata treba i mora biti solidarna s patnjama ukrajinskog naroda i primiti izbjeglice iz Ukrajine – ali nikakove vojne aktivnosti ne smije činiti. Uplitanje u ratni sukob kroz slanje naoružanja jest avanturizam i štetno za Hrvatsku, kazala je Vivović Krišto dodajući kako od današnje rasprave nikome neće u Ukrajini biti bolje,

-Rasprava o ovoj temi je jalova i nije u hrvatskom interesu. No, pogledajmo činjenice, pogledajmo kako pojedine države štite svoje nacionalne interese i kako se odnose prema ovome sukobu: Američki predsjednik Biden prilikom objavljivanja sankcija Rusiji izjavio je – citiram: „Činimo to jer je to u našem vlastitom interesu.”I doista, Sjedinjene države nisu uvele sankcije ni na naftu, ni na plin – iz jednostavnog razloga što bi to utjecalo na cijenu benzina za građane SAD-a. Jer, Amerikanci ne mogu podnijeti činjenicu da im je benzin jedan dolar. U Hrvatskoj je, inače, benzin gotovo dva dolara. Hoću reći, američki predsjednik vodi brigu o interesima Amerikanaca. Isto tako, njemački kancelar Olaf Scholz u nedjelju je objavio niz mjera kako bi osigurao energetsku neovisnost Njemačke, ali i borbenu gotovost njemačke vojske, te je u tu svrhu osnovan fond od 100 milijardi eura koji treba njemačku vojsku učiniti efikasnom i operativnom.Mađarski, pak, premijer Viktor Orban donio je odluku da neće dopustiti prijevoz vojne pomoći Ukrajini, obrazlažući tu odluku kako Mađarska vodi brigu o interesima mađarske manjine u Ukrajini, te da je Mađarska u ovom sukobu neutralna.U svim ovim državama građani osjećaju na svome standardu, na cijeni benzina, na dostupnosti zdravstvenih usluga, na demografskim mjerama – da njihove vlade vode politiku zaštite nacionalnih interesa, i da rade za svoje građane.Vladine mjere za potporu hrvatskim građanima i gospodarstvu koje je Plenković spomenuo, mogu se smatrati vicem, a ne mjerama. To nisu nikakve mjere. Jer pad standarda građana usred rasta cijena energenata je dramatičan, kao i ugroza za hrvatsko gospodarstvo, navela je Vidović Krišto te dodala kako se predsjednik vlade i zastupnici vladajuće većine ponašaju kao da Hrvatska država treba imati nekakvu aktivnu ulogu u rusko-ukrajinskom sukobu – što je apsolutno groteskno, apsurdno i neozbiljno.

-No, motiv za tu teatralnu dramatičnost leži u činjenici da se kroz priču o rusko-ukrajinskom sukobu neće govoriti o tome da je Plenkovićev ministar skupa s Pupovcem krao novce iz proračuna, da mu je ministar gospodarstva i energetike Ćorić izravno optužen za zlouporabu svog položaja – i to od svog najbližeg suradnika, da su mu potpredsjednik vlade Milošević i ministar Aladrović pod istragom, da je DORH dokazivo pod političkim utjecajem – pa, uhiti Darka Horvata, ali ne uhiti njegovog potpredsjednika Miloševića? Apsurd.Vlada treba predlagati izvanredne točke dnevnog reda, kao što je ova danas, ali po pitanju korupcije, po pitanju pada standarda hrvatskih građana, po pitanju stanja u zdravstvu, poljoprivredi i školstvu, navela je saborska zastupnica te poručila Plenkoviću da jedino što radi jest to da putem korumpiranih medija obmanjuje javnost, te priča o svemu i svačemu kako se samo ne bi govorilo o onome što je presudno za hrvatske građane.

-Vrlo brzo će Vam se to obiti o glavu. Vi nemate pravo ne reagirati na ključne probleme hrvatske države i dužni ste, kao i Biden, Scholz ili Orban, voditi politiku koja štiti interese svojih građana. Ovo što Vi radite jest protivno interesima hrvatskih građana. Vi mislite da kroz kontrolu medija možete prikriti osobnu upletenost u korupciju, kao u slučaju Vašeg osobnog prijatelja, odvjetnika Danijela Klobučara i CERP-a?Završit ću s jednom njemačkom poslovicom: „Božji mlinovi melju sporo, ali sigurno melju.“ I koliko god Vi mislili da u Hrvatskoj neće biti uspostavljena vladavina prava – ja Vas uvjeravam da će u Hrvatskoj doći vrijeme jednakosti pred zakonom i kulture odgovornosti, i nitko neće biti iznad zakona – ni Vi, ni Pupovac, ni Jandroković.A vama zastupnicima koji glumite uvrijeđenost zato što se netko usuđuje govoriti o vašoj korupciji poručujem da će istina pobijediti a krasti vlastiti narod nije domoljublje već čin izdaje i grijeha, zaključila je Vidović Krišto.