fbpx

BENČIĆ: Vanjskopolitičke teme postaju žrtva Milanovićevog napada na HDZ

Sandra Benčić iz Zeleno-lijevog bloka ocijenila je da međunarodni odnosi ne mogu biti “kolateralna žrtva razotkrivanja politike HDZ-a” te smatra neodgovornima izjave predsjednika Zorana Milanovića o mogućem ulasku Švedske i Finske u NATO.

“Mi podržavamo sve koji rade na razotkrivanju politike HDZ-a, ali ne mogu naši međunarodni odnosi biti kolateralna žrtva toga. Predsjednikove izjave o Ukrajini nisu u najboljem interesu Hrvatske kao ni pozivanje na bojkot Švedske i Finske”, poručila je Benčić na konferenciji za novinare u saboru.

“Vanjskopolitičke teme postaju kolateralna žrtva Milanovićeve politike”

Dodala je da ulazak Švedske i Finske u NATO nema baš nikakve veze s izbornim procesima u BiH, a ako je predsjednik pri tome mislio da treba raditi pritisak na EU kako bi čvršće tražila izmjene izbornog zakona, to sigurno nije taj put. Uostalom, riječ je o dvije potpuno različite organizacije, jedna je EU, a druga NATO, istaknula je.

“Sabor sigurno ne bi trebao biti protiv ulaska tih zemalja u NATO i to sigurno nije način na koji se trebamo postaviti. U trenutku velike globalne nesigurnosti treba raditi sve da se agresija Rusije na Ukrajinu ne proširi i na susjedne zemlje i dalje, a moramo uvažavati i dodatne potrebe za sigurnošću zemalja koje graniče s Rusijom”, smatra Benčić.

Kaže da predsjednik Milanović to “ne govori zbog vanjske, nego unutarnje politike” i “koristi vanjskopolitičke teme da bi HDZ-u uzeo ono što je 30 godina HDZ-ovo leno i na što misle da imaju monopol”, a to su Hrvati u BiH, Domovinski rat, generali.

“Zato vanjskopolitičke teme postaju kolateralna žrtva te njegove politike napada na HDZ i to nije odgovorno prema međunarodnim odnosima RH. Ne može se tako ponašati prema Švedskoj i Finskoj da bi zabio koji poen HDZ-u. HDZ- treba zabijati poene na domaćem terenu, na temama koje su vezane za Hrvatsku jer ovo drugo zaista može proizvesti štetu budući da je on predsjednik države i njegove riječi imaju težinu i zato na njih treba paziti”, upozorila je, ustvrdivši da ipak ne misli da Milanović ima proruske stavove.

Nastavlja se s “krpanjem” vlade

Što se tiče izbora novih ministara najavljenih za petak, Benčić je kazala da nema nikakvih iznenađenja, nego se “nastavlja s krpanjem vlade”.

Novi ministri sigurno neće donijeti novu, značajniju kvalitetu, rekla je, dodavši da će opozicija u proceduru uputiti zahtjev da se na dnevni red hitno stavi prijedlog za raspuštanje sabora jer, istaknula je, promjene ministara pokazuju da je taj zahtjev važan i potreban.

Nisu joj, kaže, iznenađenje loši kadrovski izbori premijera Andreja Plenkovića, a Davor Filipović je “točno takav izbor”. Također, zbog afera ministra graditeljstva Ivana Paladine očekuje novu rekonstrukciju za mjesec dana.