fbpx

ČERMAK: Stojimo iza svojih potpisa, pitajte Ćosića zašto je povukao svoj

Generali iz Domovinskog rata Ante Gotovina, Ivan Čermak, Pavao Miljavac, Ljubo Ćesić Rojs, Marinko Krešić i Davor Domazet Lošo od predsjednika Milanovića traže pomilovanje Zdravka Mustača i Josipa Perkovića, bivših obavještajaca jugoslavenske tajne policije UDBA-e.

Među potpisnicima je bio i Krešimir Ćosić koji je svoj potpis povukao, potvrđeno je to u petak za Novu TV.

Naš reporter Elvir Mešanović čuo se s Ivanom Čermakom i pitao ga stoji li i dalje pri svom potpisu i jesu li i drugi složni u tome, kao i je li se oko toga čuo s predsjednikom Milanovićem.

“Sve sto smo imali za reći o brigadiru Perkoviću i Mustaču rekli smo u pismu i nema dodatnih komentara za sada. A što se tiče Vašeg pitanja svi stojimo iza svojih potpisa, a zašto je povukao svoj potpis general Ćosić to trebate pitati njega”, rekao je Čermak za N1.

Što stoji u pismu?
Podsjetimo, u pismu koje potpisuju generali, od predsjednika Zorana Milanovića traže pomilovanje za Mustača i Perkovića zbog njihovih zasluga u uspostavi Republike Hrvatske i doprinosa u Domovinskom ratu.

“Dvojica vrlo zaslužnih ljudi za obranu RH nalaze se na izdržavanju kazni koje su proizašle kao direktna posljedica pogrešne odluke sudaca Vrhovnog suda i neusklađenosti njemačkih i hrvatskih zakona vezano za kaznu i prava na uvjetni otpust. Ova nepravedna situacija u kojoj su se našli brigadir Josip Perković i brigadir Zdravko Mustač ne može se razriješiti redovnim pravnim mehanizmom.

Zato vas, gospodine predsjedniče, molimo da vi sanirate nepravedne posljedice za naše suborce, u okviru Vaših zakonskih i ustavnih ovlasti”, navode generali u pismu.