fbpx

DEUTSCHE BANK UPOZORAVA: Americi stiže velika recesija

Ranije ovog mjeseca Deutsche Bank u Americi bila je prva banka koja je prognozirala recesiju u SAD-u, iako blagu. Sada, iz iste banke, stiže novo upozorenje na dublji pad uzrokovan težnjom Saveznih rezervi da tvrdoglavo sruše visoku inflaciju, piše CNN Business. “Doći će do velike recesije”, pišu ekonomisti Deutsche Bank u jučerašnjem izvješću klijentima.

Problem je, prema banci, što dok je inflacija na vrhuncu, trebat će dugo vremena prije nego se vrati na vladin cilj od 2 posto. To sugerira da će središnja banka podići kamatne stope toliko agresivno da će naštetiti gospodarstvu. “Smatramo da će vrlo vjerojatno savezna vlada morati još čvršće stisnuti kočnicu i da će biti potrebna duboka recesija kako bi se inflacija dovela do ozdravljenja” napisali su ekonomisti Deutsche Bank u svom izvješću zloslutnog naslova, “Zašto će nadolazeća recesija biti gora od očekivanog”, kaže CNN Business.

Stopa nezaposlenosti će pasti na najnižu razinu od ranih pedesetih godina

U Americi su potrošačke cijene u ožujku porasle 8,5 posto, što je najbrži tempo u 40 godina. Tržište poslova i dalje gori, a Moody’s Analytics predviđa da će stopa nezaposlenosti uskoro pasti na najnižu razinu od ranih pedesetih godina. Da bi to potvrdili, Deutsche Bank je napravila indeks koji prati udaljenost između inflacije i nezaposlenosti u posljednjih 60 godina i postavljene ciljeve savezne vlade za ovu metriku.

To istraživanje, prema banci, otkriva da je savezna vlada danas puno dalje od krivulje nego što je bilo ranih osamdesetih, razdoblja kada je iznimno visoka inflacija prisilila središnju banku da podigne kamatne stope na rekordno visoke, srušivši ekonomiju. “Povijest pokazuje da vlada nikada nje bila u stanju ispraviti čak i manja prekoračenja inflacije i zaposlenosti bez da gurne gospodarstvo u značajnu recesiju”, priopćila je Deutsche Bank.

Oporavak gospodarstva do sredine 2024. godine

S obzirom na to da je tržište rada prenapregnuto za čak dva postotna boda nezaposlenosti, banka je poručila. “Za business će biti potrebno nešto jače od blage recesije.” Dobra vijest je da Deutsche Bank vidi oporavak gospodarstva do sredine 2024. godine dok vlada mijenja kurs u borbi protiv inflacije.

Naravno, nitko ne zna kako će se sve točno odigrati. Deutsche Bank je najviše pesimistična, među velikim bankama na Wall Streetu, neki drugi misle da je takav pesimizam pretjeran, kaže CNN Business.

Smanjenje inflacije bit će izazovno

Goldman Sachs priznaje da će biti vrlo izazovno smanjiti visoku inflaciju i rast plaća ali naglašavaju da recesija nije neizbježna. “Ne trebamo recesiju ali vjerojatno nam je potreban rast kako bi usporili tempo ispod mogućeg, koji povećava rizik recesije”, pišu ekonomisti Goldman Sachsa.

UBS se slično nada da će se ekonomska ekspanzija nastaviti unatoč vladinom načinu borbe protiv inflacije. “Inflacija bi se trebala smanjiti u odnosu na trenutnu razinu i ne očekujemo recesiju zbog rastućih kamatnih stopa”, kaže izvješće UBS. Deutsche Bank je rekla da je najvažniji čimbenik njihovog negativnijeg stava vjerojatnost da će inflacija ostati uporno veća dulje nego se općenito očekivalo.

‘Pošast inflacije se vratila i tu će ostati’

Banka je kazala da će nekoliko događaja pridonijeti inflaciji većoj nego što strahujemo, a to su preokret globalizacije, klimatske promjene, daljnji poremećaji u lancu opskrbe uzrokovani ratom u Ukrajini i blokadom u Kini zbog covida što povećava inflacijska očekivanja koja podržava stvarna inflacija. “Pošast inflacije se vratila i tu će ostati”, poručuje Deutsche Bank.

“Primamljivo je zauzeti stav i ići polako u nadi da će se američka ekonomija moći lagano spustiti na održivi put. To se neće dogoditi. Ostane li inflacija veća od očekivane, vlada će morati razmotriti dramatičnija povećanje kamatnih stopa”.