fbpx

Ekipa LUCKY iz Srednje škole Biograd državni je prvak na statističkom natjecanju u kategoriji A: 3. i 4. razred

Ekipa LUCKY, koju čine učenici Karlo Fuzul 4.b, Sara Brković 3.b i Mateo Mitrović 3.a, je državni prvak u statistici u kategoriji A 3. i 4. razred, a mentorica im je profesorica Davorka Demo.

Srednja škola Biograd na Moru se i ove godine priključila Europskom statističkom natjecanju, kojeg organizira Državni zavod za statistiku, a pod pokroviteljstvom je i Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Riječ je o jedinstvenom natjecanju koje promiče statističku pismenost, a organizira ga Eurostat u suradnji s brojnim nacionalnim statističkim uredima.

Ekipa LUCKY iz Srednje škole Biograd, sa svojom mentoricom Davorkom Demo, je u drugi krug u kategoriji A 3. i 4. razred ušla zajedno sa 68 ekipa iz cijele Hrvatske. Na kraju ocjene stručnog žirija kojeg čine dr. sc. Ksenija Dumičić, prof. Toni Milun, izv. prof. dr. sc. Nenad Šuvak, prof. dr. sc. Anamarija Jazbec, dip. ing Dunja Mazzocco Drvar, dr. sc. Davor Galinec, dr. sc. Andrea Galić Nagyszombaty, naša ekipa je osvojila 1. mjesto.

Čestitam svim članovima ekipe za doprinos konačnom rješenju zadatka. Bravo!

Prezentacije pobjedničkih radova možete pogledati ovdje: https://natjecanje.dzs.hr/prezentacije_pobjednika.html

Poželite nam sreću na europskoj fazi koja počinje već danas a završava 11. svibnja.

Državni zavod za statistiku radi promicanja statističke pismenosti svake školske godine provodi nacionalnu fazu statističkog natjecanja. Na kraju dvije najbolje plasirane ekipe iz obje kategorije A (3. i 4. razred) i B (1. i 2. razred) predstavljaju videouratkom na zadanu temu svoju zemlju na europskom natjecanju, na kojoj osim naše zemlje sudjeluje još 18 zemalja (Belgija, Bugarska, Cipar, Finska, Francuska, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Norveška, Poljska, Portugal, Slovenija i Španjolska).

Osim poticanja interesa za statistikom, ovim natjecanjem se testira snalažljivost učenika u pretraživanju i razumijevanju raspoloživih statističkih podataka te se provjerava koliko su upoznati sa statističkim pojmovima i izračunima. Nastavnike se pokušava potaknuti na veću zastupljenost statistike u svakodnevnom radu te im se pokazuje kako na zanimljiv način mogu objasniti složene statističke pojmove.

Statističko natjecanje se provodi u dvije faze: nacionalnoj i europskoj.

U nacionalnoj fazi prvo se prijavljuju ekipe koje mogu brojiti od jednog do tri člana u odabranu kategoriju prema razredu koji pohađaju, pri čemu ne moraju biti nužno iz istog razreda, pa niti iste škole. Trebaju imati mentora koji će ih na tom putu pratiti i pomagati ako gdje naiđu na prepreke.

Samo natjecanje u nacionalnoj fazi je podijeljeno u dva dijela. U prvom dijelu učenici rješavaju tri skupine ispita sa po 10 zadataka. Ako netočno odgovore na neko pitanje dobivaju -0,33 boda. Samo ekipe koje u sva tri ispita imaju preko 60% rješenosti mogu prijeći u drugi krug u kojem slijedi analiza podataka jednog istraživanja.

Ekipa LUCKY je sa 91,13% rješenosti ispita iz prvog kruga ušla u drugi krug u kojem je trebalo riješiti analizu podataka jednog istraživanja.

Ekipa je pokazala da zna statistiku. Svaki član ekipe je imao svoj poseban zadatak u ovom natjecanju, a njihova sloga i maštovitost ih je dovela do prvog mjesta.

Naša škola je pod mojim mentorstvom 2019. bila državni prvak iz statistike u kategoriji B (1. i 2. razred), a zajednički nazivnik ovih pobjeda je sada iskusni statističar Karlo Fuzul učenik smjera ekonomist iz 4.b razreda. Svakako treba imati na umu da je drugi član ekipe Mateo Mitrović iz 3.a prošle godine bio treći u Hrvatskoj na natjecanju iz matematike. Tako da je uz maštovitu i kreativnu, ali i odličnu učenicu Saru Brković iz 3.b ovo bio pobjednički trio bez sumnje.

Puno sreće na europskom natjecanju!