fbpx

EKONOMISTI TVRDE: Vrhunac inflacije je tek pred nama, ne može se isključiti industrijska recesija

U sjeni Ruske invazije na Ukrajinu objavljen je podatak o snažnom dvoznamenkastom oporavku hrvatskog gospodarstva tijekom 2021. godine koji je naposljetku rezultirao i izdašnim proračunskim prihodima i posljedično značajnim smanjenjem manjka proračuna opće države i javnog duga u odnosu na BDP.

Dostupni pokazatelji prvog tromjesečja upućuju na određeno usporavanje gospodarske aktivnosti i zamjetno pogoršanje raspoloženja potrošača koje je uvelike pod teretom sve snažnijih inflatornih pritisaka. Navedeno ne iznenađuje s obzirom na to da rast cijena predvode hrana i energija koji potpiruju rastuća inflatorna očekivanja.

Pokazuju to nove makroekonomske analize Elizabete Sabolek Resanović i Ane Turudović iz Research tima Raiffesenbank Hrvatska.

‘Iako je Vlada donijela niz mjera za ublažavanje utjecaja rasta cijena na kućanstva, poduzetnike i socijalno ugrožene skupine, vrhunac inflacije još uvijek je pred nama. Stoga ispunjenje inflacijskog kriterija iz Maastrichta čini se popriličnim izazovnim, ali ne i neostvarivim. Štoviše, i dalje smatramo da će Hrvatska 1.1. 2023. postati 20. članica euro područja. U ozračju visoke razine neizvjesnosti zbog rata u Ukrajini i posljedičnih poremećaja koji se osobito ogledaju u jačanju inflatornih pritisaka i već ionako prisutnih uskih grla u lancima opskrbe smanjili smo prognozu rasta gospodarstva za cijelu 2022. na 3,5 posto, a i zamjetno povećali prognozu inflacije.

Rizici da gospodarski rast bude niži ostaju izraženi. Naime, iako je izravna izloženost Rusiji i Ukrajini prilično niska, neizravni nepovoljni učinci rata, sankcija i kontra sankcija su neizbježni prvenstveno kroz značajno više cijene, vanjsko trgovinski kanal te kroz pogoršanje pokazatelja optimizma. Sve veća nepredvidivost budućih kretanja u potražnji za robama i uslugama, kao i cijenama repromaterijala, umanjila je sklonost proizvođača prema investicijama. Ipak izdašnost i raspoloživost europskih sredstava zadržava naša očekivanja glede ovogodišnjih ukupnih investicija na razmjerno visokim razinama. Tijekom 2022. nastavit će se rast zaposlenosti i pad nezaposlenosti, a još uvijek ostajemo pozitivni spram ovogodišnje turističke sezone’, navode Sabolek Resanović i Turudović.

Industrijska recesija

U analizi ističu da su visoka energetska ovisnost Europe o Rusiji, ali i značaj nekih poljoprivrednih kultura i sirovina koje se uvoze s ukrajinskog i ruskog tržišta, prijetnja za nastavak rasta u Europi. Ne isključuju ‘industrijsku recesiju’ na prijelazu iz ove u sljedeću godinu. No unatoč tome sasvim je, kažu, izgledno i stezanje monetarne politike Europske središnje banke, ne samo kroz smanjenje otkupa vrijednosnica već i kroz podizanje referentnih kamatnih stopa.

‘Ukratko, iz područja negativnih kamatnih stopa i kod najkraćih dospijeća trebali bismo izići već do kraja 2022. godine. Američki Fed već je započeo s ciklusom podizanja kamatnih stopa jasno naglasivši da je usmjeren na obuzdavanje rastućih inflatornih pritisaka. Na financijskim tržištima povećana je averzija investitora prema ulaganjima u rizičnije klase imovine, a prinosi na izdanja državnog duga značajno su se povećali.

Smatramo da su u vrijednost financijskih instrumenata već visoko ukalkulirana očekivanja o zaokretu monetarne politike središnjih banaka. Međutim, ne isključujemo zadržavanje volatilnosti na tržištima uslijed nastavka obaranja povijesno visokih stopa inflacije, a koje bi prema empirijskim istraživanjima trebale imati jasan učinak prigušivanja izvedbe na globalnim dioničkim tržištima i daljnji rast prinosa. Pritom bi zabrinutost zbog scenarija stagflacije trebala i dalje predstavljati uteg za izvedbu europskih dioničkih tržišta. Stoga očekujemo bolju izvedbu američkog dioničkog tržišta u nadolazećem razdoblju’, zaključuju Sabolek i Turudović.