fbpx

Euro je danas pao na najnižu razinu od 2017. godine

Euro je danas pao na najnižu razinu od 2017. godine, prije svega zbog zabrinutosti tržišta za perspektivu globalnog rasta ekonomije i rastuće inflacije. U travnju je američki dolar u odnosu na euro porastao za više od 4 posto, te je na najboljem putu da ostvari najveći mjesečni rast još od siječnja 2015. godine.

Na jačanje dolara utjecala su očekivanja da će američka središnja banka u narednom razdoblju dizati kamatne stope te da će američka ekonomija biti u boljem stanju u odnosu na eurozonu.

U očekivanju recesije

Tečaj eura u jutrošnjem trgovanju pao je ispod 1,06 američkih dolara , što je dodatni pad od 0,5 posto. Naravno, na slabljenje eura utjecao je i rat u Ukrajini te rastuća očekivanja da bi eurozona ove godine mogla ući u recesiju.

Europska ekonomija pod pritiskom je i zbog sankcija prema Rusiji. Cijela Europska unija, a pogotovo neke velike ekonomije, poput Njemačke, snažno su ovisne o ruskim energentima, koji su osim za kućanstva, važni i za industriju.

Europa trenutno pokušava pronaći alternativne dobavne pravce, te se pripremiti za sljedeću zimu. Visoke cijene energenata utječu, praktički, na sve segmente ekonomije, a rješenje još uvijek nije na vidiku, tako da će, razdoblje neizvjesnosti oko sigurnosti opskrbe, sasvim sigurno potrajati.