fbpx

Francišković i njegove supruga optuženi za poticanje na terorizam

Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Zagrebu podiglo je pred zagrebačkim Županijskim sudom optužnicu protiv Marka Franciškovića (52), Natka Kovačevića (57) i Franciškovićeve supruge Lane (29) zbog više kaznenih djela javnog poticanja na terorizam.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete okrivljenika, izvijestilo u petak da se Franciškovića tereti za dva kaznena djela javnog poticanja na terorizam, a njegovu suprugu i Kovačevića za po jedno kazneno djelo javnog poticanja na terorizam.

Svi se terete da su postupali s ciljem ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura, nezadovoljni radom tijela državne vlasti.

Franciškovića se tereti da je od 13. studenog 2021. do 1. prosinca 2021. u više gradova istupao na neprijavljenim javnim prosvjedima protiv odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite uvedenim radi suzbijanja pandemije covida.

Također ga se tereti da je potom izrađivao videosnimke tih istupa, namijenjenih javnom objavljivanju na društvenim mrežama, na kojima je pozivao građane na mobilizaciju i napade na tjelesni integritet članova vladajućih državnih struktura, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti te ignoriranje sredstava javnog priopćavanja.

Za što se sve terete?

Tužiteljstvo tereti Kovačevića da je 28. studenog 2021., zajedno s Franciškovićem, sudjelovao na neprijavljenom javnom okupljanju na kojem su pozivali građane na mobilizaciju i napade na članove državnog vrha, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu vlasti, kao i na ignoriranje sredstava javnog priopćavanja.

ŽDO tereti Franciškovića i njegovu suprugu da su od 16. do 22. prosinca u Zagrebu i Zadru postupali zajedno i po prethodnom dogovoru u cilju ozbiljnog narušavanja osnovnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura, u svrhu realizacije svog protupravnog djelovanja.

Pritom je Francišković, koji je tada već bio u istražnom zatvoru, koristio pravo telefonskog kontakta sa suprugom i diktirao joj javne pozive građanima “na nasilno rušenje ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura”, a koje je ona potom uređene javno objavljivala na internetu.

ŽDO je predložio produljenje istražnog zatvora protiv Franciškovića zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela sve do okončanja postupka, dok je za Kovačevića predloženo produljenje mjera opreza obveznog javljanja nadležnoj policijskoj postaji, zabrane posjećivanja određenog mjesta i područja te zabrane pristupa internetu.

Za Franciškovićevu suprugu predložio je produljenje mjere opreza zabrane pristupa internetu.