fbpx

GOTOVINA O REAKCIJAMA VETERANA: “Iskreno, uopće to ne pratim”

Umirovljenog generala Antu Gotovinu kontaktirali su novinari portala Index.hr zbog pojavljivanja njegova imena u pismu kojim se traži pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača – istaknutih pripadnika jugoslavenskih tajni službi osuđenih zbog likvidacije hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića – izazvalo najviše prijepora.

Gotovina se odmah na početku kratkog razgovora pozvao na svoje jučerašnje priopćenje u kojemu navodi da je pismo potpisao zbog “životnih načela”, a spominjao je i “optužbe utemeljene na lažima”, branitelje koji sjede u zatvorima diljem Europe te zaključio:

“I pod pretpostavkom da su Josip Perković i Zdravko Mustač ispravno osuđeni, moj je stav da pravda i ljudskost zahtijevaju od nas da pružimo milosrđe. Podržao sam zahtjev za pomilovanje ove dvojice hrvatskih branitelja, kao što sam već tražio i tražit ću i dalje da se milost pruži i drugim hrvatskim braniteljima koji sjede u zatvorima u Hrvatskoj i diljem Europe”, stoji u tom priopćenju.

Toliko o priopćenju. Evo kako je tekao taj telefonski razgovor:

“Hvala vam što ste zvali, ali ja sam dao jučer moje priopćenje koje je preneseno u cijelosti. Dodati tome nemam ništa”, rekao nam je Gotovina

Ipak, rekli smo da nas interesira njegov stav prema reakcijama iz braniteljskih krugova, a one, čini se, većinom nisu naklonjene ideji pomilovanja udbaškog dvojca.

“Ja imam svoje mišljenje”

“Svatko ima svoje mišljenje, kao što ja imam moje mišljenje i stav u svezi nečeg, tako i svaki drugi može imati svoj stav i svoje mišljenje. Svi mi imamo određene principe koji nas vode u životu. Mene to ne uzbuđuje, ja imam svoje mišljenje i dao sam priopćenje”, kaže Gotovina.

Potom su ga pitali za raskol među braniteljima, reakcije drugih generala, poput Ivana Tolja i Andrije Hebranga, Hvidre… Gotovina je odgovorio:

“Sve to čini život. Da vam iskreno kažem, uopće to ne pratim. Dao sam svoje priopćenje, prenijeli su oni koji su htjeli, niti sam promatrao tko je sve… Svatko ima pravo da misli”, uporan je Gotovina.

Potom su ga upitali nije li neobično da čovjek koji je bio u Legiji stranaca daje potpis bivšim istaknutim pripadnicima jugoslavenskih tajnih službi.

“Nikom se ne može oduzeti pravo da traži pomilovanje”

“Svaka država u svijetu, mala ili velika, ima svoju službu sigurnosti. To je sastavni dio sustava svake države. Zakon predviđa kaznu za nedjelo, za zločin. Isto tako, zakon predviđa i pravo na zamolbu za pomilovanje, iz humanih, zdravstvenih ili drugih razloga. Sve je to u okviru u zakonu. Nikome se ne može oduzeti pravo da se brani niti pravo da traži pomilovanje”, rekao je Gotovina i niječno odgovorio kad smo ga pitali postoje li šanse da i on povuče potpis.

“Ja sam dao moje priopćenje i nadam se da je jasno”, zaključio je.

Gotovina je, kao što je poznato, do početka rata bio u Legiji stranaca. Bio je zapovjednik u 1. gardijskoj brigadi, pa zapovjednik Hrvatskog vijeća obrane u Livnu, zatim zapovjednik Zbornog područja Split, potom i glavni inspektor obrane. Prijevremeno ga je umirovio predsjednik Stipe Mesić 2000. godine kao supotpisnika otvorenog pisma dvanaestorice hrvatskih ratnih zapovjednika hrvatskoj javnosti. Godinu dana kasnije Haški sud ga je optužio za zločine u Oluji pa se dao u bijeg do 2005. godine, kad je uhapšen na Kanarskim otocima.

U sudskom postupku punom neobičnih obrata prvo je 2011. godine osuđen na 24 godine zatvora, da bi u studenome iduće godine bio oslobođen. Nešto kasnije bit će objavljeno pismo danskog suca Frederika Harhoffa, koji je rekao da je “američki predsjednik Haškog suda Theodor Meron vršio pritisak na svoje kolege u slučajevima Gotovine i Perišića. Bilo mu je jako stalo do toga da dođe do oslobađajuće presude i imao je sreće kad je u zadnji čas uspio nagovoriti ostarjelog turskog suca da promijeni mišljenje.” Harhoff je aludirao na turskog suca Mehmeta Güneya, koji je glasao za Gotovinino oslobađanje.

Gotovinu se dugo smatralo ikonom hrvatske desnice. On, pak, svoje političke stavove ne verbalizira, tek se povremeno pojavljivao na fotografijama s raznim političarima, od Zorana Milanovića, preko Andre Krstulovića Opare i Kolinde Grabar-Kitarović, do Andreja Plenkovića. I bavi se biznisom s tunama.