fbpx

Inflacija u Europskoj uniji u ožujku poskočila na skoro 8 posto

Inflacija u EU i eurozoni dosegnula je u ožujku novu najvišu razinu otkad je europski statistički ured počeo objavljivati podatke, potaknuta poskupljenjem energije, a u Hrvatskoj pratila je rast cijena u zoni primjene zajedničke europske valute. Na razini EU godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) iznosila je u ožujku 7.8 posto, izračunao je Eurostat prema izvješću objavljenom u četvrtak. To je njezina najviša razina od 2001. godine.

U veljači iznosila je 6.2 posto. U eurozoni stopa inflacije porasla je s 5.9 na 7.4 posto, utvrdili su statističari, snizivši dosadašnju procjenu za 0.1 postotni bod. To je još uvijek najsnažniji rast cijena otkada je Eurostat počeo objavljivati podatke 1996. godine.

Daleko su najsnažnije u ožujku u eurozoni porasle cijene energije, za 44.4 posto, s udjelom u ukupnoj stopi inflacije od 4.36 postotnih bodova. U veljači energija je poskupjela 32 posto. Izrazito su u prošlom mjesecu porasle i cijene svježe hrane, za 7.8 posto. Samo su Belgija i Slovenija u ožujku bilježile nižu stopu inflacije nego u veljači, pokazuju podaci Eurostata.

Baltik i dalje na vrhu

Čak sedam zemalja EU bilježilo je u ožujku dvoznamenkaste stope inflacije. Najviše su ponovo porasle potrošačke cijene u Litvi i Estoniji, za 15.6 odnosno 14.8 posto. Blizu je i Češka sa stopom inflacije od 11.9 posto. Skupini zemalja s dvoznamenkastim rastom cijena pridružile su se u ožujku i Bugarska, Poljska, Nizozemska i Latvija.

U Hrvatskoj stopa inflacije mjerena HICP-om iznosila je u ožujku 7.3 posto, što je njezina najveća vrijednost od srpnja 2008. godine. U veljači cijene su porasle 6.3 posto, a u ožujku prošle godine 1.6 posto.

Istu stopu inflacije bilježila je u prošlom mjesecu i Švedska, a u skupini su još i Cipar, sa stopom inflacije od 6.2 posto, te Danska i Slovenija, gdje je iznosila 6.0 posto. Najnižu stopu inflacije bilježila je Malta, od 4.5 posto. Slijede Francuska i Portugal. gdje je iznosila 5.1 odnosno 5.5 posto.