fbpx

Inflacija u eurozoni u ožujku rekordnih 7.5 posto

Inflacija u eurozoni snažno je ubrzala u ožujku, dosegnuvši novu rekordnu razinu od 7.5 posto, potaknuta skokom cijena goriva i prirodnog plina, ali i osjetnim poskupljenjem hrane, pokazale su prve procjene Eurostata. Procjena pokazuje da je rast potrošačkih cijena u 19 zemalja koje dijele zajedničku valutu, iskazan harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u ožujku bio znatno snažniji nego u veljači, kada su cijene na godišnjoj razini uvećane 5.9 posto.

Glavni su razlog snažnog ubrzanja rekordno visoke cijene goriva i prirodnog plina koje su dodatno poduprli rat u Ukrajini i sankcije Rusiji zbog invazije na susjednu zemlju. Cijene energije u ožujku su u eurozoni bile za 44.7 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, nakon 32-postotnog rasta u veljači.

Izrazito je poskupjela i svježa hrana

Izrazito je poskupjela i svježa hrana, za 7.8 posto u odnosu na prošlogodišnji ožujak, nakon 6.2-postotnog poskupljenja u veljači, pokazuju prve procjene.

Kada se isključe vrlo promjenjive cijene energije i hrane, stopa inflacije iznosila je u ožujku 3.2 posto, izračunali su europski statističari, što znači da se još više udaljila od ciljane razine Europske središnje banke (ECB) od dva posto. U veljači je iznosila 2.9 posto.