fbpx

KAKVI GENERALI! Pomilovali bi one po čijoj su naredbi premlaćeni zapovjednici odbrane Vukovara

Generali iz Domovinskog rata – Ante Gotovina, Ivan Čermak, Pavao Miljavac, Ljubo Ćesić Rojs, Marinko Krešić i Davor Domazet Lošo te Krešimir Ćosić od predsjednika Milanovića zatražili su pomilovanje Zdravka Mustača i Josipa Perkovića, bivših obavještajaca jugoslavenske tajne policije UDBA-e koji su u Njemačkoj osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne. U međuvremenu je Ćosić svoj potpis povukao. Sve to je izazvalo žestoke reakcije.

“Ostaje samo jedno pitanje, za što i protiv koga su se oni borili u Domovinskom ratu? Izgleda da je nažalost njihov jedini motiv bio isključivo osobni interes”, komentirao je general i bivši saborski zastupnik, Željko Glasnović.

Oglasio se i MOST-ovac Miro Bulj:

“Sramotna inicijativa za pomilovanje udbaških krvnika je jako uzdrmana zbog burnih reakcija naroda i branitelja. Već su dvojica generala povukla potpis, a uskoro će i ostali ako misle sačuvat obraz i ikakav ugled u narodu”, piše Bulj.

“Jučer se u očajničkom pokušaju da spasi propalu inicijativu javio Ivan Čermak i govorio u ime svih generala. Tko je Čermak da govori u ime svih generala? On je svojim poslijeratnim poslovnim i interesnim aktivnostima odavno izgubio bilo kakav ugled u braniteljskoj populaciji i u narodu”, smatra Bulj.

Čak i da se zanemari činjenica da se radi o nalogodavcima najbrutalnijih ubojstava koje je u SFRJ činila UDBA, Perković i Mustać, zajedno s Josipom Manolićem, stoje iza premlaćivanja Mile Dadakovića i Branka Borkovića, zapovjednika obrane Vukovara. Posljedice premlaćivanja nakon izlaska iz tog grada Dedaković je trpio cijeli život. Perković i Mustać, kao i Manolić, bili su dio stare Udbine strukture koja je egzistirala oko Tuđmana.

“Generalski vrh naše vojske čine podobni, priučeni šoferi”, ocijenio je nedavno Branko Borković.

Nije ni znao koliko je bio u pravu.