fbpx

KATIČIĆ NOVI MINISTAR? Maja Đerek: “Jedina referenca mu je da je premijerov prijatelj iz mladosti”

Maja Đerek, trenutačno najpoznatija hrvatska “zviždačica”, koja je u rujnu 2020. godine dobila otkaz u Državnim nekretninama, a o svim malverzacijama u toj državnoj instituciji progovorila za Nacional, ogasila se novim priopćenjem u kojem komentira mogući izbor Krunoslava Katičića za funkciju ministra unutarnjih poslova.

Naime, Đerek kaže kako joj je potpuno neshvatljivo kako, nakon optužbi za pogodovanja koje je iznijela protiv Katičića, a koje on nikada argumentirano nije demantirao, takva osoba može razmatrati za jednu od najutjecajnijih funkcija u našoj državi.

Naime, Krunoslav Katičić bivši je državni tajnik u Ministarstvu državne imovine, te je zviždačici Đerek bio nadređeni.

“Katičić je na mene, kao direktoricu Sektora za poslovne prostore tvrtke Državne nekretnine d.o.o. najprije suptilno, a potom direktno pokušao utjecati da se dug od dvjesto tisuća kuna ne ovrši prijatelju Gordana Jandrokovića, predsjednika Sabora, a u čije ime je g. Katičić nekoliko puta pokušao intervenirati. Nakon što je mojom intervencijom ipak ovršen tako veliki dug – dobila sam otkaz pod optužbom da sam ga sama skrivila neprimjerenim ponašanjem. Gordan Jandroković je sam priznao da je zvao g. Katičića, a kasnije je dokazano da mu je gospodin Vedran Gajski, vlasnik tvrtke Usluge Lira d.o.o., blizak prijatelj”, prisjeća se Đerek u svojem priopćenju.

Nadalje dodje da je Katičić, kao član povjerenstva za odabir direktora tvrtke Državne nekretnine 2017. godine, svjesno u zapisniku potvrdio, zajedno s ostala dva člana tog povjerenstva (Hrvojem Ćosićem i Ilijanom Krešić Rajič), da sadašnja direktorica Renata Sabo ima potrebne rukovodeće reference za tu funkciju, iako, napominje Đerek, iz cjelokupne dokumentacije jasno proizlazi da tada uopće nije imala nikakvog rukovodećeg radnog iskustva.

Urgirao da se zaposli zamjenik župana

Podsjeća i da je g. Katičić je kod Renate Sabo direktno urgirao da se bez javnog natječaja u Državnim nekretninama d.o.o. zaposli sadašnji zamjenik župana Sisačko -moslavačke županije, Mihael Jurić, naravno iz redova HDZ-a.

“Sve navedeno iznijela sam i dokumentirala u kaznenoj prijavi predanoj USKOKu u prosincu 2021. godine. Nakon što sam javno iznijela moje iskustvo oko postupanja g. Katičića, jedini demanti je stigao u obliku njegove twitter objave u dvije rečenice. U samo dvije rečenice g. Katičić me je uspio optužiti da lažem i da radim po nečijem diktatu. Želeći (valjda) ostaviti dojam modernog političara koji koristi twitter, g. Katičić u istoj objavi pokazuje svoje pravo autokratsko lice te me promptno iz pozicije moći kao osobu koja prijavljuje nezakonitosti poziva na poligrafsko sučeljavanje. Iako sam odmah javno odgovorila da pristajem na poligrafsko sučeljavanje kojem se treba pridružiti i direktorica Renata Sabo te ministar Mario Banožić, uz dodatno televizijsko sučeljavanje, g. Katičić se misteriozno prestao javljati na tu temu. Nakon što sam prihvatila ponuđeno sučeljavanje zavladala je twitter tišina. Predložila sam da se svakako na poligrafskom sučeljavanju ispitaju sva tri gore navedena slučaja pogodovanja”, kaže Maja Đerek.

“Građani zaslužuju znati”

Dodaje kako, s obzirom na to da se pojavljuju informacije da je g. Katičić ozbiljan kandidat za ministra unutarnjih poslova, građani zaslužuju da se gore navedene optužbe razjasne i da se “vidi da li je g. Katičić prikladan čovjek za ministra unutarnjih poslova”.

“Nažalost, ni dva mjeseca nisu bila dovoljna g. Katičiću da argumentirano u sučeljavanju demantira optužbe. Ne bi bilo dobro da mu je jedina referenca za tu časnu poziciju da zna ljude pozivati na poligraf pa nestati ili pak da je premijerov prijatelj iz mladosti. Kakva se poruka šalje građanima ove zemlje da budući ministar unutarnjih poslova bježi od sučeljavanja, a kojeg je sam tražio kako bi demantirao ozbiljne optužbe na vlastiti račun?”, poručuje Đerek.