fbpx

Medvedov izaslanik na proslavi HOS-a, Matko Raos, izjavio da bez 10. travnja 1941. ne bi bilo ni današnje Hrvatske (?!)

Pripadnici 9. bojne HOS-a, “ponosnog” imena Rafael Boban, okupili su se u nedjelju, 10. travnja, ispred spomenika svojim suborcima u Splitu, gdje su položili vijence u spomen na svoje pale pripadnike i time dodatno obilježili 31. obljetnicu osnutka postrojbe. No, jesu li HOS-ovci obilježavali doista svoju godišnjicu ili Dan NDH, jer, HOS je, naposljetku, osnovan koncem lipnja 1991., a ne 10. travnja 1941. kada je ustrojena je kvislinška Nezavisna Država Hrvatska koja je bila u službi nacističke Hitlerove Njemačke.

Što se zapravo obilježavalo u Splitu potvrdio je i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra branitelja Matko Raos koji je u vjerojatno jednom od najkraćih govora ikad, rekao doista previše. I to u ime hrvatske Vlade, odnosno njezinog potpredsjendika.

-Morate znati, da nije bilo 10. travnja 1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske- izjavio je Raos i ostao živ.

Ministarstvo branitelja brzo se ogradilo od ministrovog izaslanika. U kratkom priopćenju kojim su se obratli javnosti povodom Raosovog govora u Splitu, stoji:

Povodom obilježavanja 31. obljetnice ustrojavanja IX. bojne HOS-a Matko Raos bio je izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja na svečanoj akademiji i odavanju počasti poginulim pripadnicima te postrojbe, i to isključivo svojom nazočnošću te polaganjem vijenca i paljenjem svijeće. Napominjemo kako nikakvo obraćanje njega kao izaslanika nije bilo predviđeno– priopćili su iz Ministarstva branitelja..

Nije Raos bio jedini koji je propaloj zločinačkoj tvorevini dao na HOS-ovim skupovima sudbonosni povijesni značaj za Hrvatsku. U tome je imao jednako gorljivog sudruga Antu Prkačina, bivšeg generala HOS-a, danas zastupnika Domovinskog pokreta, koji je reminiscirao obljetnicu uspostave NDH, dvojeći jesmo li danas u situaciji da se o tome ne smije govoriti. Ustvrdio je i da je za njega ustaška Crna legija bila najvrjednija postrojba te izjavio da je nacionalist koji “odaje počast i 2. Dalmatinskoj brigadi, iako se s njihovom idejom nije slagao jer su rušili državu koju smo mi stvorili”.

Kao da je riječ o natjecanju u nacionalističkoj zadrtosti i neznanju, glorificiranju NDH i službenog poglavnikovog pozdrava ZDS pridružio se, piše Index, i Mate Šimundić, predsjednik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije koji je kazao da su HOS-ovci “onda bili za dom spremni, a to su i danas”, a on im ( valjda, zbog toga, op.a.) ), kao predstavnik državne vlasti, iskazuje čast. “Država koja to dovodi u pitanje, dovodi u pitanje i svoj opstanak”, zaključio je veleumno Šimundić na sramotu i Splitsko-dalmatinske županije i demokratske Hrvatske.

Splitski SDP osudio je izjavu izaslanika ministra branitelja, brigadira Matka Raosa na skupu HOS-a u Splitu, te su pozvali Vladu da se od takvog istupa ogradi.

-Nedopustivo je da se Domovinski rat i stvaranje današnje Hrvatske dovodi na bilo koji način u vezu sa zločinačkom NDH, koja je bila kvislinška tvorevina. Hrvatska, kao i cijela slobodna Europa, nastala je na temeljima i vrijednostima antifašizma, što je definirano našim Ustavom i na to trebamo biti ponosni- poručuje se iz splitskog SDP-a, posebno upozoravajući kako je nedopustivo da ljudi koji predstavljaju Vladu imaju stav poput Raosa.