fbpx

Moskva tvrdi da je došlo do napretka u pregovorima s Ukrajinom

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u petak da je došlo do određenog napretka na mirovnim pregovorima s Ukrajinom i da Moskva priprema svoj odgovor na ukrajinske prijedloge.

Lavrov je govorio na brifingu nakon razgovora sa svojim indijskim kolegom te rekao da se mirovni pregovori s Ukrajinom moraju nastaviti i da je Kijev pokazao “više razumijevanja” po pitanju situacije na Krimu i Donbasu.

Rekao je da Moskva priprema svoj odgovor na ukrajinske prijedloge, koji uključuju ponudu Kijeva da zemlja postane neutralna u zamjenu za sigurnosne garancije.

Lavrov je u petak razgovarao s indijskim kolegom Subrahmanyamom Jaishankarom u sklopu nastojanja da osnaži ruske veze s Indijom.

Ruski ministar je započeo sastanke s indijskim čelnicima u New Delhiju u petak, dok Moskva nastoji zadržati tu azijsku zemlju na svojoj strani nakon zapadnih sankcija.

Lavrovljeva misija da osigura podršku od zemlje koju Moskva dugo smatra prijateljskom dolazi jedan dan nakon što su američki i britanski dužnosnici imali razgovore u New Delhiju kako bi uvjerili indijsku vladu da ne potkopava sankcije nametnute Rusiji nakon što je krajem veljače izvršila invaziju na Ukrajinu.

Indija i Kina jedine su velike zemlje koje nisu osudile rusko djelovanje u Ukrajini.

Nakon što je Lavrov posjetio Kinu ovaj tjedan, Peking je rekao da je “još odlučniji” da s Rusijom razvija bilateralne odnose.