fbpx

NJEMAČKI KANCELAR: “Pripremamo se za slučaj da nam Rusija prekine opskrbu plinom”

Njemačka mora biti spremna ako joj Rusija prekine opskrbu plinom, kazao je njemački kancelar Olaf Scholz nakon što je ruska tvrtka Gazprom zaustavila dotok plina Bugarskoj i Poljskoj i zaprijetila isto učiniti i drugim europskim državama.

Scholz je ustvrdio kako se njegova zemlja priprema za tu mogućnost, jer jedino mogu nagađati oko toga što će Kremlj napraviti. “Moramo biti spremni ako do toga dođe i počeli smo s pripremama kada je rat počeo i znamo što moramo napraviti”, rekao je njemački kancelar u Tokiju na konferenciji za medije s japanskim premijeorm Fumiom Kishidom. Dvije zemlje su dogovorile suradnju oko razvijanja vodika kao izvora energije kako bi smanjili ovisnost o nafti i plinu.

Rusija je dotok plina Bugarskoj i Poljskoj prekinula jer su te zemlje odbile platiti u rubljima, što traži Vladimir Putin, no, danas je objavljeno da energetske tvrke u četiri zemlje, među njima i njemački Uniper iz Düsseldorfa, planiraju popustiti Putinovim zahtjevima i platiti za plin ruskom valutom. Poljka, koja je ostala bez ruskog plina, zagovara kazne za zemlje koje se ogluše na europski konsenzus.

EU upozorava protiv plaćanja rubljima

Ubrzo su na to reagirali i iz EU-a. Europski dužnosnici su upozorili energetske tvrtke da će plaćanje plina u rubljama, s računa otvorenog u Gazprombanci, smatrati kršenjem sankcija nametnutih Rusiji. Dodaju da EU ne može prihvatiti rusku shemu – da se uplata smatra isplaćenom tek nakon što se uplaćeni euri unutar ruske banke pretvore u rublje. Tvrde da time Moskva ima potpunu kontrolu nad uplatom i da je Rusija to jednostrano odlučila kršeći time postojeće ugovore.

“Ako kompanije plaćaju u eurima, one tada ne krše sankcije. Ne možemo prihvatiti da se kompanije prisiljava na otvaranje dodatnog računa, te da se iznos u eurima nalazi u rukama ruskih vlasti i ruske središnje banke, te da je plaćanje završeno tek kada se preračuna u rublje”, naglasio je europski dužnosnik i dodao da je takav sustav postavljen kako bi se zaobišlo sankcije. “Postoji konsenzus između zemalja članica, a taj je da niti jedna neće tako plaćati”, rekao je europski dužnosnik, prenosi The Guardian.

Dok je Scholz u Japanu, Donji dom njemačkog parlamenta, Bundestag, s velikom većinom je odobrio dodatnu pomoć Ukrajini, što uključuje i teško naoružanje. Podršku tom prijedlogu su dale stranke vladajuće koalicije koju predvode Scholzovi Socijal Demokrati.