fbpx

Plenković je dokazao da ne postoji pošteni HDZ-ovac

Kada je 2016. kao jedini kandidat izabran za predsjednika HDZ-a, Andrej Plenković obećao je da će “transformirati HDZ kako bi transformirao Hrvatsku”.

To se odnosilo, između ostalog, na potrebu da se HDZ nakon faze vladavine Tomislava Karamarka, koji je oko sebe okupljao ekstremnu desnicu, pozicionira na desnom centru političkog spektra.

Kasnije je Plenković tvrdio da HDZ pod njegovim vodstvom nema nikakve veze s nekim prijašnjim verzijama stranke, ponajprije s HDZ-om pod vodstvom Ive Sanadera. Premijer je to izjavljivao nakon što je Vrhovni sud potvrdio presudu u aferi Fimi media, u kojoj je HDZ pravomoćno osuđen za pljačku države i građana,piše Index.

Plenkovićeva verzija HDZ-a

“HDZ poštuje odluke hrvatskih sudova i postupit će po presudi Vrhovnoga suda. To znači da će uplatiti izrečenu kaznu, tj. novčani iznos u državni proračun. Kao legalisti, mi prihvaćamo donesenu presudu, žao nam je da nisu uvaženi svi elementi koje su naši pravni zastupnici i odvjetnici podnijeli u žalbenom postupku”, rekao je Plenković prošle godine u središnjici HDZ-a nakon što je objavljena presuda.

“Otklanjam bilo kakvu odgovornost aktualnog vodstva stranke. To je odgovornost šefa stranke i nekih ljudi koji su tu bili od 2004. do 2009. Mi nemamo nikakve veze”, naglasio je.

“Ivo Sanader je bio šef stranke i vlade, on je zlouporabio položaj. Mislim da ne moram 2021. godine govoriti da obični članovi HDZ-a, velika većina nije znala ni imala veze”, rekao je tada Plenković.

“Ja sam rekao da neću prihvatiti etiketu Ive Sanadera i kriminalne organizacije. Meni osobno je to i lakše, ja sam član stranke od 2011. godine”, dodao je.

Plenković nije mogao naći ministra graditeljstva među 200 tisuća članova HDZ-a

Drugim riječima, Plenković nas već godinama želi uvjeriti da HDZ nije stranka koja podržava ekstremnu desnicu i da HDZ nije lopovska stranka. Što se tiče prvog, doista je napravljen određeni napredak, uz puno trulih kompromisa, u odnosu na godine kada je stranku vodio Tomislav Karamarko. Što se tiče drugog, Plenković je u međuvremenu nehotice dokazao da ne postoji pošteni HDZ-ovac.

To se najbolje vidi po izboru novog ministra graditeljstva Ivana Paladine. On je naslijedio HDZ-ovca Darka Horvata, koji je prestao biti ministar zato što ga je uhapsio USKOK. Plenković je onda za njegova nasljednika prvo predložio koalicijskog partnera i predsjednika HNS-a Stjepana Čuraja jer nije bio u stanju među 200 tisuća članova HDZ-a naći nekoga tko bi bio ministar graditeljstva.

Kada Čuraj nije prošao, Plenković je onda iz šešira izvukao Ivana Paladinu, čija je jedina veza s HDZ-om to što je nekoć bio lider mladeži Demokratskog centra (DC), stranke koju su svojedobno osnovali HDZ-ovi otpadnici Mate Granić i Vesna Škare-Ožbolt.

U međuvremenu je portal Index otkrio da Paladina u imovinsku karticu nije upisao da posjeduje obveznice IGH, što je po zakonu morao napraviti.

Dakle, Plenkoviću je trebao ministar graditeljstva koji neće završiti pod istragom ili optužnicom USKOK-a – sposobnost za obavljanje posla aktualnom premijeru nikad nije bila relevantan kriterij – a nije ga uspio naći u HDZ-u. Još gore, jedini kojeg je na kraju našao već za sobom vuče afere. Njegova povezanost s ruskim kapitalom, čini se, samo je početak priče.

Plenković bira za ministre ljude koji će prije ili kasnije završiti na meti USKOK-a

Plenković je kao premijer promijenio više od deset ministara u svojim vladama zbog raznih optužbi za korupciju, malverzacije, nejasno porijeklo imovine itd. Jednostavnije rečeno, ministri mu baš i nisu bili pretjerano pošteni ljudi.

Iako mu to sigurno nije namjera, Plenković sam to sustavno dokazuje. On sa svojim istančanim radarima za korupciju vladu puni HDZ-ovskim anonimusima iz provincije koji čim se dočepaju ministarske fotelje, kreću u raznolike muljaže.

Njegovu omiljenu nekadašnju ministricu Gabrijelu Žalac u međuvremenu je uhapsio europski tužitelj zbog sumnje da je namještala natječaje na kojima se dijelio novac EU. A ona je samo jedan od brojnih primjera HDZ-ova poštenja.

Plenković je politički izmislio i aktualnog ministra rada Josipa Aladrovića, koji je sad pod istragom USKOK-a i čeka optužnicu za nezakonito zapošljavanje odabranih kadrova. O Banožiću, luksuznom stanu u koji se smjestio i raznim drugim muljažama da ne govorimo. I tako dalje.

Premijeru Plenkoviću bi, naravno, bilo lakše u životu da mu razni bivši i sadašnji ministri i ministrice nisu pod optužbama ili istragama zbog raznolikih kriminalnih aktivnosti. Ali on drugačije u HDZ-u, a bome ni izvan HDZ-a, ne može naći.

Nema poštenih HDZ-ovaca. Svi odavno to znamo, ali se Andrej Plenković potrudio dokazati da je tako izvan svake sumnje.