fbpx

PLENKOVIĆ: “Zoran Milanović je pun gnoja”

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu medijima nakon što je održan sastanak predstavnika pregovaračkih odbora Vlade s čelnicima sindikata. Nakon što je objavio detalje dogovora sa sindikatima, počela su pitanja novinara o aktualnoj političkoj situaciji.

Novinari su ga prvo pitali o predsjedniku Zoranu Milanoviću i tome jesu li vojnici koji prate predsjednika dobili dnevnice, na što je on krenuo u novi napad na medije: “Ovo mi djeluje kao da je karijes naručio pitanja od vas”.

A onda je počeo govoriti o predsjedniku Milanoviću kojeg je optužio da je “izveo predstavu”, odnosno manipulirao generalima koji su potpisali zahtjev za pomilovanjem Perkovića i Mustača. Milanović je sve to, kazao je Plenković, izveo zato da bi posvađao generale s HDZ-om.

Kazao je da je Milanović ‘pun gnoja’

U jednom trenutku premijer je kazao, citiramo, kako je “Zoran Milanović pun gnoja”. “To samo netko tko je pun gnoja, gnoja u smislu karaktera, to je valjda taj karakter…”, rekao je i nastavio: “znate za što gnoj služi i od čega nastaje, ne moram objašnjavati”.

Rekao je da treba voditi računa da Vlada i HDZ nemaju veze s pismom generala i pomilovanjem kao i da treba voditi računa o tome što sve Vlada radi. Naveo je tako da je njegova Vlada intervenirala za vrijeme covida dok je za Milanovića to bio tek karijes. Dodao je da Vlada brine o cjelini dok je za “nekoga drugoga” kazao kako u dokolici brine o stvaranju problema i razdora.

“To je jedan diskurs koji će nam političku scenu unazaditi godinama, nakon što ovo prođe gledat ćemo kako rastvoriti sva vrata i prozore, da se riješimo zagađujućeg utjecaja na scenu. Mi ćemo se protiv toga boriti, ali je važno da javnost shvati kroz tri slike: pokriti se generalima, fabricirati konflikt između HDZ-a i generala i projicirati Udbu na druge”, rekao je. Dodao je da je sve to smišljeno kako bi se potkopala Vlada i unio razdor u društvo.

‘Tako i tako čovjek zastupa pro-Kremljinske stavove u Hrvatskoj’

Novinari su ga pitali i hoće li vojnici dobiti svoje dnevnice. Misle pritom na one koji prate predsjednika a koji ne dobivaju dnevnice o čemu Milanović neko vrijeme govori. Premijer je rekao da je to u nadležnosti ministra Banožića. “On će to kao etiketirani kriminalac riješiti”, rekao je.

Novinari su premijera pitali i o izjavi predsjednika da Sabor ne smije ratificirati ničiji pristup u NATO-u dok se ne riješi pitanje izbornog zakona u BiH. “Može, neka on blokira kao netko tko sjedi na NATO summitima odmah. Ako je frajer, on bi to pustio na summitu a onda bi dao parlamentarnoj većini da blokira”, rekao je.

Ponovio je potom da je Milanović čovjek koji je podržavao Komšića i koji je ‘gubio glas’ na njegovim predizbornim skupovima agitirajući protiv HDZ-a BiH. “Odjedanput je postao veliki zagovornik prava Hrvata u BiH”, kazao je. Ponovio je da Milanović može pristup Finske blokirati na NATO summitu u Madridu. “Neka ako je frajer to blokira odmah na summitu, zašto puštati Sabor? Tako i tako čovjek zastupa pro-Kremljinske stavove u Hrvatskoj”, rekao je.

Plenković govorio o mjeri ‘Biram Hrvatsku’

Novinari su imali pitanja i o mjeri ‘Biram Hrvatsku’, u kojoj se Hvatima u inozemstvu nudilo 200.000 kuna za povratak u zemlju. Premijer je rekao kako je to dio mjera aktivnih politika zapošljavanje. “To je nadogradnja mjere za sve naše građane koji su tu. Riječ je o jednoj od najuspješnijih mjera aktivne politike zapošljavanja. Prošle godine je za mjeru samozapošljavanja zaprimljeno 2748 zahtjeva. Za istu mjeru u kojoj je podvarijanta ‘Biram Hrvatsku’ do 26. travnja ove godine stiglo 3574 zahtjeva”, rekao je.

Novinarima N1 je SDSS potvrdio da predlaže Anju Šimpragu kao zamjenu za Borisa Miloševića pa su premijera pitali o tome. “Čudo je to kako vi sve saznate prije nego sam ja mislio reći. Sutra ćemo o tome govoriti”, rekao je. Novinari su ga pitali i tko dolazi u resor gospodarstva ali se on tek nasmijao i dodao da će i to reći sutra.