fbpx

RADETA: Mi imamo u Hrvatskoj turizam, ali nemamo turistički sadržaj

Ankete prije ovogodišnjih uskrsnih blagdana, na razini Hrvatske, predviđale su kako bi se moglo ostvariti 140.000 noćenja više nego lani približiti se rekordnoj 2019.

Daniel Radeta, predsjednik udruge iznajmljivača privatnog smještaja, rekao je da, što se tiče turizma u Zadru i županiji, nakon 2 godine imamo jedan dobar turistički vikend iza nas.

– Ušli smo u predsezonu i čekamo dalje što će se događati na samom tržištu, rekao je.

O brojkama je teško govoriti, dodaje, jer smo tek započeli s predsezonom, ona ovisi o broju avioletova, koji još nisu ni potvrđeni, ni sigurni, ali ovisit će i o autogostima koji dolaze iz naših eminentnih područja, kao što su Njemačka, Slovenija, Austrija.

– Optimizam budi ovo što se događalo u uskrsnom tjednu, protekli i vikend je ostvaren jako dobro. Kretanja u turizmu su jako dobra i pozitivna i budi se taj optimizam za dalje, rekao je.

Što se tiče nižih cijena, Radeta kaže da treba djelovati s razine države i mora se ići s nižom stopom PDV-a kako bi se očuvala radna mjesta, zadržale investicije, te potaknuli sve one koji kreću u turizam da im se na neki način pomogne.

Kod nas se događa jedan paradoks – kako država smanji stopu PDV-a, cijene porastu. Radeta objašnjava da se tu radi o drugoj priči koja bi utjecala na samo gospodarstvo, ne radi se o onom direktnom dijelu gdje građani imaju korist od spuštanja PDV-a, već bi se radilo o zadržavanju radnih mjesta, stvaranju novih, boljih mogućnosti i povećanju investicija u turizmu.

– Kapital bi prihodovao novac kojim bi mogli produljiti turističku sezonu, to je ključno. U trenucima kada je inflacija, morate spustiti PDV kako bi održali taj sektor radnim i operativnim, rekao je.

Što se tiče samih cijena, kaže da njih regulira tržište.

– Ne vjerujem da bi to moglo dovesti do dodatnih poskupljenja ili umanjenja cijena, njih diktira tržište i sama potražnja za smještajnim kapacitetima. Ključno je da danas u državi imamo 30.000 radnih mjesta koje nam fale u ovom trenutku u turizmu. To trebamo pod hitno rješavati. Ne možemo se oslanjati na radnu snagu iz trećih zemalja, moramo radnike pronalaziti ovdje, među nama, rekao je.

Dio hotelijera je podigao cijene rada u neto iznosu, Radeta kaže da je bilo i vrijeme da se tako nešto dogodi. Nada se da će dodatno potaknuti sve u turizmu da daju veće plaće svojim djelatnicama i na taj način izvuku što bolju turističku sezonu.

– Znamo da su najkvalitetniji radnici naši, domaći radnici koji jako dobro poznaju naše uvjete. Nadam se da će se ovdje i za njih otvoriti prilika, rekao je.

Nada se da će im i poslodavci omogućiti održivo radno mjesto kroz čitavu sezonu. Ističe da se tržište otvara i da je sve lakše doći do radne snage iz trećih zemalja. Ključna je kvaliteta usluge te radne snage, smatra da su naši radnici najbolji i najvrjedniji na tržištu i takve radnike treba zadržati pod bilo kakvu cijenu. Zbog toga što im naši poslodavci ne mogu osigurati uvjete kakve imaju vani, objašnjava, događa se egzodus mladih, a to moramo spriječiti.

– Smatram da radnici iz trećih zemalja poslodavce koštaju puno više u odnosu na domaćeg radnika, jer im moraju osigurati smještaj i tople obroke. Nije samo plaća ključna u ovom segmentu, ključno je i sve ono što ide uz jednog takvog radnika koji ovdje dolazi na radnu dozvolu, objasnio je.

“Mi imamo u Hrvatskoj turizam, ali nemamo turistički sadržaj”

Radeta je naglasio da trebamo raditi na turističkoj ponudi, ona nam nedostaje. Prošli vikend, naveo je najnoviji primjer, Zadar je bio pun ljudi, ali oni nemaju kuda otići, već nude destinaciju na Plitvičkim jezerima, udaljenu 2 sata od grada. S druge strane, na Plitvicama, u godini kada se trebamo koncentrirati na sadržaj, Plitvice poskupljuju kartu na 300 kn po osobi.

– Mi moramo biti konkurentni, moramo stvarati turističku ponudu koju ćemo povezati sa svim partnerima u turizmu, dodao je.

Mi imamo u Hrvatskoj turizam, objašnjava, ali nemamo turistički sadržaj i na tom moramo poraditi.

Utjecaj rata u Ukrajini na turizam

Osvrnuo se na rat u Ukrajini, smatra da to neće bitnije utjecati na turizam u Hrvatskoj, već da će inflacija stvarati veće probleme. Misli da ćemo opet imati “last minute” sezonu, gdje će se gosti u zadnjem trenutku odlučivati na boravak u Hrvatskoj.

– Gradovi će najviše ovisiti o broju letova. Dobrim dijelom ovu sezonu mogu spasiti autogosti koji su sve češći, dodao je.

Mi moramo znati iskoristiti, kaže, ono što se događa u našem okruženju, gdje smo najbliža europska destinacija za odmor koja je sigurna.