fbpx

ŠEF AMERIČKE VOJSKE: ‘Svijet postaje nestabilniji, povećava se mogućnost međunarodnog sukoba’

Prvi čovjek američke vojske general Mark Milley smatra da je ruska invazija na Ukrajinu “najveća prijetnja miru i sigurnosti u Europi, a i svijetu” koju je vidio u životu. Govoreći pred Odborom za oružane snage Kongresa s ministrom obrane Lloydom Austinom, Milley je kazao da uz Rusiju i Kina predstavlja prijetnju globalnom poretku. “Ulazimo u svijet koji postaje nestabilniji i u kojem se mogućnost međunarodnog sukoba povećava, a ne smanjuje”, ustvrdio je.

Milley je konstatirao da je prisutnost američkih vojnika u Europi “snažno sredstvo odvraćanja ruske agresije”. Predložio je da se američke trupe rotiraju između vojnih baza u Poljskoj, Rumunjskoj i Baltičkim državama kako bi se stvorio učinak kao da su tamo stalno raspodijeljene, bez da vojnici u bazama borave godinama. Milley vjeruje da bi te zemlje i NATO saveznici platili za uzdržavanje takvih baza.

‘Nije bilo moguće odvratiti Putina od invazije’

Načelnik američkih oružanih snaga je naglasio kako smatra da bi Vladimira Putina od invazije na Ukrajinu moglo odvratiti jedino da su prije rata američki vojnici bili raspodijeljeni u Ukrajini, a da bi se on usprotivio tom prijedlogu.

“Iskreno, bez angažmana američkih vojnih snaga u samoj Ukrajini, nisam siguran da ga je bilo moguće odvratiti. Rat je bio njegov dugoročni cilj, koji je planirao godinama… Mislim da bi američko odvraćanje Putina od invazije na Ukrajinu zahtijevalo angažiranje naših vojnih snaga, a smatram da bi to riskiralo oružani sukob s Rusijom”, rekao je Milley.

Nadovezao se ministar obrane Austin ustvrdivši da bi se rat odvijao drugačije da je SAD raspodijelio svoje snage u Ukrajinu. “Ali, odlučili smo da to nećemo učiniti i tu odluku smo donijeli zbog ispravnih razloga i podržavam je”, kazao je i dodao da NATO razmatra kako ojačati svoju stalnu prisutnost u istočnoj Europi te da će SAD sudjelovati u tome kada odluka bude donesena.

‘Sankcije lome kralježnicu ruskom gospodarstvu’

Milley je ocijenio da su se ruske snage mučile s borbama u urbanim područjima, pogotovo u velikim gradovima poput Kijeva i Harkiva. “Snage koje su prilagođene borbama u ruralnom, šumskom i brdskom terenu će se vrlo teško snaći u urbanom terenu… To je jedan od razloga zbog kojeg se Rusi povlače iz Kijeva”, ustvrdio je.

Komentirajući sankcije koje su SAD, EU i ostali saveznici nametnuli Rusiji, Milley je kazao da su sankcije rijetko učinkovite za odvraćanje od agresije, ali da su nanijele velike štete Rusiji zbog invazije. “Cilj sankcija je nametnuti značajne troškove Rusiji ako dođe do invazije i te sankcije u kombinaciji s kontrolom izvoza lome kralježnicu ruskom gospodarstvu”, naglasio je.