fbpx

SIGURNOST I POVJERENJE Policajac u Zadru kaznu od 150 kuna naplatio tisuću i sebi uzeo 850 kuna

Policijiski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave zadarske dovršili su kriminalističko istraživanje nad hrvatskim državljaninom zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporaba položaja i ovlasti i krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

Sumnja se da je kao policijski službenik tijekom obavljanja poslova nadzora i upravljanja prometom na cestama, dana 12. travnja ove godine, na zadarskom području zaustavio osobno vozilo, čiji je vozač počinio prometni prekršaj nepropisnog pretjecanja vozila u zavoju.

Naplatio mu tisuću kuna, zapisao kaznu od 150 kuna i sebi uzeo razliku

Vozaču je potom na mjestu počinjenja prekršaja naplatio novčani iznos od tisuću kuna u gotovini, dok je u evidenciji o počinjenom prekršaju neistinito prikazao da se radi o drugom prometnom prekršaju, za koji je predviđena manja novčana kazna, odnosno kazna od 150 kuna ako se polovica izrečene kazne plati na mjestu počinjenja prekršaja.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako je policijski službenik razliku novca u iznosu od 850 kuna zadržao za sebe te da vozaču nije izdao odgovarajuću potvrdu o počinjenom prekršaju.

Udaljen iz službe

Po završetku kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog će biti podnesena kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dok je rješenjem načelnika Policijske uprave zadarske policijski službenik udaljen iz službe zbog težih povreda službene dužnosti te će protiv njega biti podnesen zahtjev za pokretanjem disciplinskog postupka.