fbpx

USKOK u akciji: Zbog izmišljanja radnih mjesta uhićen direktor osječke agencije za zaštitu prirode

Prema USKOK-ovom priopćenju od Županijskog suda u Osijeku zatražen je istražni zatvor za četvero osumnjičenika različitih godišta zbog navodnog izmišljanja radnog mjesta, a onda i natječaja u Javnoj ustanovi za zaštitu prirode OBŽ.

Kako se navodi da je prvookrivljeni ravnatelj agencije, jasno je da je riječ o ravnatelju Davoru Mikuliću, a jedan od trojice suosumnjičenih navodno je i Zdravko Peko, na stranicama Javne ustanove za zaštitu prirode OBŽ-a naveden kao stručni referent za rad na projektima.

USKOK navodi da se četvorica sumnjiče da su kaznena djela počinjali kao službene osobe i u dogovoru od rujna 2021. godine do veljače 2022. godine.

Sve je počelo, navodi se, tako što je drugoosumnjičena osoba, koju USKOK u priopćenju opisuje u ženskom rodu za razliku od npr. Mikulića, zamolila direktora Mikulića da je zaposli u Javnoj ustanovi koju vodi. A ovaj je na to pristao.

Kako bi to prvoosumnjičeni uopće mogao izvesti, navodi se dalje, moralo se obaviti i nešto posla. Prvo je osigurao da se izmnijene dva pravilnika kako bi se u “internim aktima sistematiziralo do tada nepostojeće novo radno mjesto koje odgovara njenoj stručnoj spremi i kvalifikaciji te joj osigura zapošljavanje na tom radnom mjestu”.

Radno mjesto je bilo tu i sad je trebalo provesti natječaj. Dogovor je pao da to bude 17. siječnja ove godine, a oglas su “objavili samo u tiskanom izdanju jednih dnevnih novina”.

Dalje je trebalo osigurati i to da oni koji natječaj osobno provode, odluče onako kako je šef dogovorio s već, kako USKOK tvrdi, navodno izabranom osobom:

“Za članove natječajnog povjerenstva imenovao je III. i IV. okr. od kojih je, koristeći se autoritetom neposredno im nadređenoga, zatražio da kao najboljeg kandidata na natječaju izaberu II. okr. bez obzira na prijave drugih kandidata i njihove kvalifikacije, na što su oni pristali.”

USKOK dalje opisuje da izmišljanje radnog mjesta za točno određenu osobu iziskuje doista nešto posla, odnosno, da uhljebljivanje ne pada s neba. USKOK osnovano sumnja da je trećeosumnjičena osoba dogovorila s Mikulićem da unaprijed naprave zapisnike o razgovorima s kandidatima.

Zašto? Zato da sve bude odmah spremno kako bi ispalo da ostali kandidati ne ispunjavaju uvjete, da je drugoosumnjičena najbolji kandidat. USKOK tvrdi i to da su ravnatelj i trećeosumnjičena osoba “bez sudjelovanja četvrtoosumnjičenog” kao člana povjerenstva za natječaj, obavili razgovore s kandidatima, “od njih zatražili potpisivanje zapisnika” itd.

I to je bilo to. Članovi povjerenstva za natječaj su zaključili da je prava osoba ona koja je najbolje zadovoljila uvjete na natječaju za radno mjesto za koje USKOK kao i istražitelji PU osječko-baranjske tvrde da je izmišljeno isključivo za dotičnu osobu.